Home

Achtergrond 198 x bekeken

Artsen willen af van besnijdenis jongens

De artsenorganisatie KNMG wil het besnijden van minderjarige jongens krachtig gaan ontmoedigen.

esnijdenis van jongens zonder medische redenen is in strijd met het recht op autonomie en het recht op lichamelijke integriteit, aldus de KNMG donderdag.

De artsenfederatie roept artsen op om ouders die de ingreep overwegen "actief en indringend op de hoogte te brengen van het ontbreken van medische voordelen en het gevaar van complicaties.'' Volgens voorzitter Arie Nieuwenhuijzen Kruseman van de KNMG is de regel dat je niet in gezonde kinderen snijdt.

Aanleiding voor het standpunt is de toenemende aandacht voor de bescherming van de rechten van kinderen, aldus de KNMG.

Besnijdenis kent kans op complicaties, zoasls bloedingen, infecties, plasbuisvernauwingen en ook paniekaanvallen. Ook zijn volgens de KNMG gevallen bekend van penisamputaties. Bij elke chirurgische ingreep zijn complicaties mogelijk, maar bij medisch niet-noodzakelijke ingrepen is geen enkele complicatie te rechtvaardigen, vindt de organisatie.

De KNMG ziet goede redenen voor een wettelijk verbod op niet-therapeutische jongensbesnijdenis, maar vreest dat dit zal leiden tot het ondergronds gaan van de ingreep. ,,Daarmee zou het aantal complicaties kunnen toenemen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.