Home

Achtergrond 402 x bekeken 1 reactie

Areaal suikerbieten krimpt in EU

De akkerbouwers in de EU verbouwen dit jaar 1,37 miljoen hectare suikerbieten. Dat is 40.000 hectare minder dan in 2009.

Volgens marktbureau FO Licht verkleinen de Europese akkerbouwers het areaal omdat ze het afgelopen seizoen te veel suiker hebben geproduceerd. "De opbrengst lag vorig jaar op gemiddeld 64,7 ton bieten per hectare. Dat is het derde record op rij vanwege de goede weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen."

Afgelopen seizoen hebben veel bietentelers in de EU meer surplussuiker kunnen leveren omdat Brussel het exportquotum heeft verruimd. Er was een tekort aan suiker op de wereldmarkt. Daardoor stegen de suikerprijzen afgelopen februari naar een record.

De suikerprijzen zijn deze week gedaald naar het laagste niveau in een jaar vanwege hogere productieprognoses. In Rusland is dit jaar 968.000 hectare suikerbieten gezaaid, stelt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Dat is 24 procent meer dan vorig jaar. In Oekraine groeit het areaal met 30 procent naar 415.000 hectare. Volgens het USDA is de suikerproductie aantrekkelijk geworden omdat beide landen veel suiker tegen hoge prijzen hebben geïmporteerd.

Ook in India zal de suikerproductie toenemen. Volgens persbureau Agra Europe overweegt India om importheffingen in te voeren voor suiker. Het land verwacht weer een nettoexporteur te worden. Vorig jaar viel de productie erg tegen. India is één na grootste suikerproducent, na Brazilië. India is ook de grootste verbruiker van suiker ter wereld.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Pietje

    Wie ist es moglich? Suiker is gelijk aan den olie en de olie wordt elke dag duurder betaald. Olie is macht en geld.

Of registreer je om te kunnen reageren.