Home

Achtergrond

Appelexport voor 70 procent doorvoer

De Nederlandse export van elke Nederlandse appel gaat gepaard met twee buitenlandse appels.

Nederlandse exporteurs voerden in 2009 ongeveer 400.000 ton appels uit, waarvan circa 275.000 ton buitenlandse appels (69 procent). Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw (PT).

Bij peren bestaat de Nederlandse exportstroom ook grotendeels uit buitenlandse peren. Hier is het percentage buitenlands product 61 procent (246.000 ton). Volgens het Productschap Tuinbouw zorgt de doorvoer van uitheemse fruitsoorten als tafeldruiven, citrus en bananen ervoor dat in de totale uitvoer fruit het aandeel buitenlands product op 87 procent ligt.

Bij groente ligt dit percentage veel lager. Van de uitgevoerde verse groente uit Nederland kwam maar 32 procent uit het buitenland. Op productniveau ligt dat weer lager. Bij komkommer, paprika en tomaten komt 17 procent van de uitvoerstroom uit het buitenland. Dat betekent dat bijna negen op de tien door Nederlandse bedrijven uitgevoerde komkommers uit Nederland komt. Voor paprika en tomaten ligt dat aandeel op 8 van de tien.

Uitvoer verse groente

Voor groente en fruit gezamenlijk is het percentage buitenlands product in de Nederlandse uitvoer 52 procent, blijkt uit de cijfers van het Productschap Tuinbouw. Nederland is voor het derde jaar achtereen de grootste uitvoerder van verse groente in de wereld. Nederland liet Mexico, Spanje en China achter zich.

De meest geëxporteerde groente wereldwijd in 2008 was de ui met 6,4 miljard kilo gevolgd door de tomaat (6,1 miljard kilo), de paprika (2,3 miljard kilo) en de komkommer (1,8 miljard kilo).

In 2008 stond Nederland op de elfde plaats van vers fruit exporterende landen. De nummers één tot en met drie waren Ecuador, (5,5) Spanje (5,5) en de VS met 5,4 miljard kilo.

In totaal is er in 2008 wereldwijd 62,5 miljard kilo aan vers fruit geëxporteerd voor een totaalbedrag van 40 miljard euro. De wereldwijde export betrof vooral banaan, appel, sinaasappel en mandarijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.