Home

Achtergrond 3 reacties

Analisten voorspellen tekort aan tarwe

In seizoen 2011/2012 ontstaat een tekort aan tarwe op de wereld. Het zou voor het eerst in vier jaar zijn dat het tarweverbruik groter is dan de productie.

Analisten van de Duitse Commerzbank hebben een studie gemaakt van de wereldmarkt voor tarwe. Zij verwachten dat akkerbouwers wereldwijd minder tarwe gaan telen en de prijzen stijgen. “De tarweprijzen zijn de laatste twee jaar laag geweest. We zien wereldwijd dat telers overschakelen op gewassen als sojabonen, katoen en mais. In de VS zie je dat effect al. Daar is het tarweareaal in twee jaar met 15 procent gedaald.”


Volgens de analisten is er momenteel nog een overschot aan tarwe. “Ook volgend seizoen 2010/2011 is de productie ongeveer 70 miljoen ton groter dan het verbruik. Daardoor zullen de voorraden groeien. Dat houdt de tarweprijs opnieuw laag. Veel telers zullen daarom het seizoen erop minder tarwe telen en gewassen inzaaien die meer geld opbrengen. In dat seizoen zullen de wereldwijde tarwevoorraden voor het eerst in vier jaar krimpen.”


De analisten van de bank verwachten dat ook de prijzen van mais en sojabonen zullen oplopen in dat seizoen. Dat komt omdat de vraag vanuit China naar sojabonen en mais verder toeneemt. “In China ontstaat vooral een tekort aan mais, waardoor de voorraden daar zullen slinken.”


Voor sojabonen verwachten de analisten dat de productie in Argentinië achter zal blijven. De Argentijnse overheid heft belastingen op de export van soja, waardoor de binnenlandse sojaprijs laag blijft. Zo beteugelt de overheid de inflatie. Maar het gewas is voor veel Argentijnse akkerbouwers niet meer interessant.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Vreemd artikel: in de kop staat dat er een tekort komt, maar in de tekst staat alleen dat de opbrengsten minder worden. Wat is er aan de hand? Of is het alleen een geval van onjuist vertalen? “In China ontstaat vooral een tekort aan mais, waardoor de voorraden daar zullen slinken.” Als er nog voorraden zijn is er immers geen sprake van een tekort.

 • no-profile-image

  Han

  Deze analisten eten net als iedereen >brood< en kijken dan in de glazenbol, geven de boodschap door en iedereen geloofd het. Het gevolg is dat de boeren toch maar weer tarwe inzaaien inplaats van iets anders.

 • no-profile-image

  hans marktmisbruik

  Al jaar en dag wordt met giga bulldozers met kettingen er tussen het tropisch regenwoud in Brazilië ontbost (o.a. voor gentech Roundup Ready-soja productie,(een genconstruct dat het geselecteerde gen (CP4 EPSPS) bevatte, de bewuste 35S-promotor uit het bloemkoolmozaiekvirus evenals twee andere stukjes DNA die van de petunia afkomstig waren en die de productie van het eiwit moesten regelen. Deze mister Frankenstein uitvinder van deze versleutelde soja, Stephen Padgette is inmiddels vicepresident bij Monsamto ) deze griezelige organisatie kloot maar wat aan met van oorsprong natuurlijk gewassen . Er en staat veel op het spel bij deze op Oorlog strategie van Monsanto. immers soja was,samen met mais, het meest verbouwde gewas in de VS. jaarlijks goed voor een bedrag van zo'n 15 miljard dollar. Daar zouden de heren en dames Analisten zich eens in moeten verdiepen. Dan is ineens het wereld voedsel vraagstuk opgelost

Of registreer je om te kunnen reageren.