Home

Achtergrond

Alternatieven Weyl gezocht

Het faillissement van runderslachterij Weyl brengt diverse ondernemers in de vleeswereld en veehandel in beweging.

Dit blijkt uit signalen die het Agrarisch Dagblad ontvangt. Een veehandelaar uit Wezep overweegt een stilgelegde runderslachterij weer op te starten. Enkele kleinere runderslachters vergroten hun aantal wekelijkse slachtingen en een partij die zich nog niet nader bekend wil maken, mikt op een 'coöperatieve oplossing'.

Dit betekent dat deze partij in samenwerking met anderen in de voer, vee- en vleeswereld wil proberen Weyl over te nemen, zodat er naast de giganten Vion en Van Drie toch nog keuze blijft voor met name de afzet van vleeskalveren.

Duidelijk is dat het faillissement van Weyl een schokeffect teweeg heeft gebracht in met name de kalverhouderij, maar ook elders in de rundersector. Veehouders en ook voorlieden, zoals kalverhouderijvoorman Bert Lozeman, stellen dat er erg weinig keuze overblijft voor de runderslacht. Van Drie neemt Alpuro over en de val van Weyl vorige week komt daar nog bij. Dat voelt beklemmend, zeggen ze. Te meer daar het risico bestaat dat Vion of Van Drie Weyl uiteindelijk opkopen om nog meer slachtcapaciteit te laten verdwijnen, menen zij.

Het landschap in de runderslachtwereld is vergeleken met tien of vijftien jaar geleden enorm veranderd. Toen waren er nog vele slachterijen, met een groot overschot aan slachthaken. Nu is er een tekort.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.