Home

Achtergrond

'Alcoholbeleid jongeren werkt wel'

Het alcoholbeleid heeft de laatste jaren wel degelijk gewerkt.

Dat stelt de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik STIVA vandaag. Volgens de organisatie, gevormd door alcoholproducenten, zijn Nederlandse jongeren niet de zuipschuiten van Europa. Bovendien zouden ze de laatste vijf tot zeven jaar juist minder zijn gaan drinken.

De organisatie houdt maandag een bijeenkomst in Den Haag. Volgens Stiva had in 2000 ongeveer 30,5 procent van de jongeren in de leeftijd van 12 tot 14 jaar ooit alcohol gedronken. Acht jaar later was het percentage gedaald tot 15,3. De cijfers zijn volgens de alcoholorganisatie afkomstig van het CBS. Ook uit andere cijfers blijkt volgens Stiva dat het alcoholgebruik onder de jeugd afneemt. ,,En natuurlijk heb je een kleine groep'' zegt directeur Peter de Wolf, "die te jong en te veel drinkt. En die komt dan in het nieuws''.

Veel organisaties, waaronder politieke partijen, pleiten voor strengere maatregelen om alcoholmisbruik tegen te gaan. De Wolf vindt juist dat het huidige beleid moet worden uitgebouwd.

"Onder de zestien jaar mag geen alcohol worden verkocht. Tien jaar geleden waren er zeven controleurs die bijvoorbeeld cafés controleerden. Nu zijn dat er tweehonderd. Handhaven werkt.'' Stiva vindt ook dat ouders meer betrokken moeten worden bij campagnes die wijzen op de gevaren van alcohol voor jongeren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.