Home

Achtergrond 2 reacties

Agriterra: voedseltekorten in Niger nijpend

In het Afrikaanse land Niger lopen 2,7 miljoen mensen ernstig risico op ondervoeding.

Dat melden de agrarische ontwikkelingsorganisatie Agriterra en het World Food Programme (WFP) van de Verenigde Naties (VN). De VN schat dat 73 miljoen euro nodig is om een mogelijke catastrofe af te wenden.

Door onregelmatige en onvoldoende regenval daalde de najaarsoogst zeer slecht. Bijna 8 miljoen mensen dreigen een voedseltekort op te lopen in 2010, aldus Agriterra. Het betreft volgens de organisatie die boeren helpt zich te organiseren vooral vrouwen en kinderen. De totale populatie van Niger bedraagt ongeveer 15 miljoen mensen. Niger is 30 keer groter dan Nederland.

Volgens informatie van de lokale boerenorganisatie CSAOCP waarmee Agriterra samenwerkt trekken families weg van het platteland, zijn scholen gesloten en eten mensen lokale vruchten die anders niet worden gegeten. De voedselprijzen zouden door de toenemende schaarste zijn verdubbeld.

Een zak gierst van 100 kg kost volgens CSAOCP tegen de 20.000 CFA (30 euro). Veel mensen kunnen het gierst niet betalen omdat pas eind september weer geoogst kan worden en deze productie vaak de enige bron van inkomsten is.

Agriterra heeft bij haar leden een extra gift van 6000 euro opgehaald voor een tweetal boerenorganisaties in Niger. Volgens Agriterra moet structureel een einde worden gemaakt aan voedseltekorten en vraagt geld voor het oprichten van graanbanken. Bij CSAOCP zijn reeds 186 graanbanken aangesloten.

Een graanbank heeft gemiddeld 100 tot 200 leden en een graanvoorraad van tussen de 10 en 20 ton.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    @Gert. Sturen mag niet, geven is verboden in de moderne markt. Maar lenen, net als we Euro's lenen aan Griekenland en als er van aflossen geen sprake kan zijn, de schuld maar saneren (weg schrijven) zou dat mogen. Ik zie ook geen heil in graanbanken als er geen of nauwelijks een oogst is. Ook hier kunnen wij misschien wel net als bij de micro crediten, de basis van de bank maken door een tanker graan te sturen als >start kapitaal< voor deze bank. Hebben ze energie om te zorgen dat de nieuwe oogst geproduceerd kan worden.

  • no-profile-image

    gert

    De EU heeft nog interventievoorraden graan ,maar mag dit niet sturen,want dat zorgt weer voor prijsbederf op de plaatselijke markten in Afrika .

Of registreer je om te kunnen reageren.