Home

Achtergrond 3 reacties

Agrifirm betaalt €240,04 voor biologische tarwe

Agrifirm betaalt €240,04 per ton biologische tarwe van bakkwaliteit.

Voor tarwe die is geteeld volgens de biologisch-dynamische normen van Demeter heeft de coöperatie 250 euro per ton betaald. De prijzen zijn exclusief btw. Bovenop de prijzen ontvangen de leden van Agrifirm een ledenvoordeel van 4 euro per ton.

Volgens Agrifirm scoorde zowel de winter- als de zomertarwe voor het grootste deel goede kwaliteitscijfers. De valgetallen waren goed en het hectolitergewicht hoog. Het valgetal geeft aan in hoeverre schot voorkomt in het graan. "De eiwitgehaltes van de oogst van vorig jaar lagen op een beduidend lager niveau dan in voorgaande jaren", meldt Agrifirm. "De opbrengst van de Eko-tarwe lag gemiddeld op 6 ton per hectare."

Vorig jaar bracht de tarwe van oogst 2008 in de biologische pool €345,72 per ton op. "Voorafgaand aan de oogst van vorig jaar was er reeds sprake van prijsdruk als gevolg van een ruime voorraadpositie", stelt de coöperatie. "Vanaf de oogst werd dit sentiment versterkt door goede opbrengsten uit de nieuwe oogst. Na de jaarwisseling trokken de prijzen licht aan."

Volgens Agrifirm stijgt het martkaandeel van biologisch brood. "Dit heeft een positieve invloed op het afzetvolume van inlandse baktarwe. Ook is het verbruik van voergranen toegenomen door een uitbreiding van de biologische veestapel. Dit geeft vertrouwen in de afzet voor het komende jaar."

Volgens Agrifirm vermarkt de coöperatie 75 procent van alle biologische graan in Nederland. Het grootste deel bestaat uit tarwe.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Korreltje voor de honger en de dorst

  Smaakt beter, betaalt beter.

 • no-profile-image

  Leen

  Smaakt geen bal beter maar de consument is wel een paar Euro armer en een illusie rijker. En Agrifirm vaart er wel bij.

 • no-profile-image

  Belgische boer

  Even nagerekend met een Belgische rekenmachine, dus 6 ton x 240.04 = 1440.24€/HA bio"logische" tarwe, belgische baktarwe momenteel 127€/ton x 12 ton = 1524€/HA zonder al te veel toeters en bellen!! Gewoon is soms toch nog niet zo gek zou ik zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.