Home

Achtergrond 6 reacties

Agrifirm betaalt €122,40 voor tarwe

Agrifirm betaalt €122,40 euro per ton voor de standaardkwaliteit baktarwe in de basispool.

Aart den Bakker, manager Afzet bij de coöperatie, spreekt van een mooi resultaat voor de oogst van 2009 gelet op de moeilijke marktomstandigheden. "De poolprijs ligt boven de gemiddelde dagprijzen die vanaf de oogst zijn betaald. De verkoop van tarwe uit de basispool begint al vóór de oogst. Toen hebben we kunnen profiteren van hogere tarweprijzen. Vanaf de oogst zijn er weinig momenten geweest dat de dagprijs hoger lag dan de poolprijs die we uitbetalen."

In de bewaarpool heeft baktarwe van standaardkwaliteit €125,50 per ton opgebracht. Deze prijs geldt bij levering in januari. Afleveren in mei levert nog eens €4,25 op. Bovenop de prijzen van de basispool en de bewaarpool betaalt Agrifirm €2,25 per ton als ledenvoordeel.

Over de oogst van 2008 bracht tarwe in de basispool €161,10 op. Den Bakker: "Ook al betaalt Agrifirm gezien de marktomstandigheden een mooie poolprijs voor de tarweoogst van 2009, maar het rendement van de teelt staat met deze prijzen wel onder druk."

Agrifirm betaalt voor brouwgerst in de directe pool van de beste kwaliteit €122,60 per ton. De prijs ligt 20 cent boven de poolprijs voor baktarwe.

Volgens Den Bakker was de gerstprijs het hele seizoen laag. "De telersprijzen af erf van voergerst lagen vele maanden rond en onder 100 euro per ton. Het is lang geleden dat de poolprijs voor brouwgerst zo dicht bij de poolprijs van tarwe heeft gezeten."

Agrifirm heeft niet alle brouwwaardige gerst kunnen afzetten als brouwgerst, zegt Den Bakker: "Veruit het grootste volume in de pool voldeed aan de kwaliteitseisen voor brouwgerst. Maar er was lange tijd weinig vraag naar brouwgerst. Agrifirm verkoopt de brouwgerst gelukkig in een aantal ketens, waaronder die met Holland Malt. Daardoor was er afzet voor de brouwgerst. Als we de brouwgerst op de vrije markt hadden moeten verkopen was het nagenoeg onmogelijk geweest om daar nog tussen te komen."

Totaal heeft Agrifirm van de oogst van vorig jaar ruim 400.000 ton graan gecollecteerd. Dat is 10 procent meer dan van oogst 2008.

Den Bakker constateert dat de huidige graanprijzen niet eerder zo hoog zijn geweest dit seizoen. "Het areaal brouwgerst krimpt. De groeiomstandigheden zijn tot nu toe niet geweldig geweest. Dat geeft stemming in de markt."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Zandboer

  Dat is doorgaans een maximale brutoprijs
  daar kan dus zeker 10 tot 15 euro af voor de nettoprijs
  plus kantoorkosten vanwege de bergen administratie die erbij horen, vind daar maar eens plek voor

 • no-profile-image

  boerke

  baktarwe??

 • no-profile-image

  kraai

  Wat jammer dat deze meneer gelijk erbij zegt dat het een goed resultaat is, bij deze lage prijzen is het onzin om over een goed resultaat te praten.
  Ja voor de veeboer klanten lekker goedkoop inkopen.

 • no-profile-image

  vrijeteler

  Dat is een hele mooie prijs.. is deze prijs voor of na korting op vocht, bijmengingen, schoningskosten etc etc. Er wordt niet vermeld op basis waarvan deze prijs vastgesteld word, alleen leverings tijdstip. Standaard kwaliteit.?
  Het is veel interressanter om te weten wat er netto onder de streep overblijft, na aftrek van alle kosten. Dus wat er daadwerkelijk per ton overgemaakt wordt. Alle "krachttermen" lijken aantrekkelijk totdat je een keer werkelijk tarwe leverd.

 • no-profile-image

  groot

  Waardeloze rot prijs is het, 122,40 per ton zeggen ze dan lijkt t nog wat 12 ct per kilo is toch 3 keer niks. Dit zijn prijzen uit de jaren 30 van de vorige eeuw

 • no-profile-image

  vrijeteler

  @ zandboer, dank u voor deze verheldering! Niet dat er in de vrije handel gouden bergen op je af komen maar de eerste 10 tot 15 euro heb je zo te pakken blijkt.
  Helaas nog steeds droevige prijzen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.