Home

Achtergrond 189 x bekeken

Afdekkoepel aangekomen bij olielek

De koepel die de olie uit het lek in de golf van Mexico moet opvangen is aangekomen bij de bron, 80 kilometer voor de kust van de Amerikaanse staat Louisiana. Dat meldde de Amerikaanse kustwacht donderdag.

De vierkante, metalen koepel van ongeveer vier verdiepingen hoog en 90 ton zwaar wordt de komende dagen over het lek geplaatst. Als het gevaarte is geplaatst, wordt een smurrie van water en olie uit het lek gepompt naar een nabijliggende olietanker. Het schip vangt het mengsel op en scheidt de componenten. Het systeem kan ongeveer 85 procent van de olie uit het lek opvangen.

Het is de eerste keer dat een project als dit wordt uitgevoerd op grote diepte. De kustwacht en oliemaatschappij BP, die samen de operatie coördineren, zijn daarom voorzichtig over de kans van slagen van de actie. Een economische en natuurlijke ramp kan volgens de uitvoerders misschien niet meer worden voorkomen.

Een door BP geleaset booreiland zonk op 22 april. Uit twee lekken op circa anderhalve kilometer diepte stromen dagelijks honderdduizenden liters olie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.