Home

Achtergrond 193 x bekeken 15 reacties

Acht Nederlandse bedrijven op slot vanwege dioxine-besmetting

Acht Nederlandse biologische pluimveebedrijven zitten op slot vanwege dioxine-besmetting in het voer.

Dat meldt de Voedsel en Warenautoriteit. Francine van Rossem van voedselveiligheidsorganisatie Trusq schat de schade op "tenminste enkele tonnen."

De besmetting is afkomstig van een scheepslading van 2500 ton maiskorrels uit de Oekraïne, aldus Van Rossem. De korrels zijn in biologisch voer voor leghennen verwerkt door enkele nog niet nader geïndentificeerde voerconcerns. Het is volgens Van Rossem hoe dan ook een sectoraal probleem.

Het enige bedrijf dat het nieuws kan bevestigen, is ForFarmers. De Lochemse coöperatie ontving 600 ton van het schip, aldus een woordvoerder. In Nederland zijn na een korte inventarisatie 5 klanten van ForFarmers vanwege de besmetting op slot gegaan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geen certificering

  alle certificeringen weg,dit zijn de grootste geld plukkers. je kunt nog zoveel in leven roepen er gebeuren toch altijd van deze dingen, en als er lang niks is geweest vinden die heren certificeerders wel weer wat uit.

 • no-profile-image

  gert

  Dan maar in de biovergister !

 • no-profile-image

  dirk

  Biologisch....!! in de Oekraine...!!, en de kerstman bestaat zeker ook.

 • no-profile-image

  gert

  Ik dacht dat de controle op veevoer nu waterdicht was !!! Helaas het blijkt niet zo te zijn .

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Of helemaal niet meer eten. Het is tenslotte allemaal even vies en even slecht wat er geproduceerd wordt. Toch?

 • no-profile-image

  Harm

  Biologisch is dus heel logisch. Net als gangbaar. En dan te bedenken dat de norm voor dioxine bij biologische eieren al hoger ligt!!!!
  Wel toevallig dat de VWA met deze gegevens komt nu het goed gaat in de leg (of is het al weer over).

 • no-profile-image

  Anton

  Kunnen jullie niet lezen.Het gaat in het bericht over mais uit de Oekraine ,gebruikt in legkippenvoer (die leggen eieren ter uwer informatie)

 • no-profile-image

  Han

  Is boilogisch voer wel zo biologisch als de heren Certificeerders ons willen doen geloven?? Dioxine is bepaald geen biologisch product. Zou de certificering in de Oekraine ne tverlopen als de boete voor te snel rijden. Hier en daar een flapje en iedereen is tevreden en iedereen heeft "winst" geboekt.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Het zijn altijd de boeren die de schuld krijgen van vervuilt voedsel (vlees, melk, eieren,enz.) . Maar het is nog iederekeer een grondstof geweest die de vervuiling in veevoer en daarna in voedsel veroorzaakt heeft . Dus de veroorzaker is nooit een veehouder geweest . Maar deze tak wordt er wel op aangekeken om dat hij als ware aan eind van de keten zit . Mengvoer bedrijven zijn een tussen schakel . Deze hebben GMP in leven geroepen om hun eigen produktie veilig te verlaten lopen , zodat elke stap beschreven staat en gecontroleert wordt . Maar na eerste echte schandalen hebben ze Trust Qu of Safe Feed in het leven geroepen . Hiermee controleren ze de grondstoffen leveranciers en borgen ze de voedsel veiligheid bij de afnemers .Als je dan dit leest is de vraag wordt het voer al uitgeleverd voordat de uitslag van grondstof onderzoek binnen is of worden niet alle gronstoffen op schadelijke stoffen onderzocht . En zijn deze borgingen meer als schijnveiligheid te omschrijven . Gelukkig is dez dioxine gevonden en kan erger voorkomen worden . Maar wie draait er op voor de kosten , de mengvoerfabrikant , de grondstoffen leverancier of maar weer de boer . Alleen al de schade door prijsdaling van de geleverde produkten van de boeren is al een enorm bedrag .

 • no-profile-image

  boer mieras

  het is altijd wat met de kwaliteit van het vlees waneer men kijkt wat er allemaal voor troep in het afval van die frietfabrieken(lamb weston) zit,dan is het te begrijpen dat het vlees niet te vreten is, het beste voor de mensen is geen vlees eten dan kan men ook niet ziek worden van allerlei troep

 • no-profile-image

  vega

  Lees toch eens goed stomme en vooral domme boer mieras, de vervuiling zat in mais. Als er geen dieren mee werden gevoerd dan had de mens dat op gegeten en dan had ik gehoopt zoveel mogelijk bij jou.....moraal van dit verhaal, biologisch helemaal niet zo logisch....

 • no-profile-image

  Gert

  In Corruptistan kun je ook biologische mais kopen.

 • no-profile-image

  gelderlander

  ik dacht dat we zoiets als GMP hebben.

 • no-profile-image

  teler met gezondkruid

  biologische mais uit Tsjernobyl is altijd beter dan gewoone Nederlandsmais in Tsjernobyl telen ze al 20 jaar zonder enige onkruid bestrijding dat groeit er namelijk niet zins de kern ramp

 • no-profile-image

  Hans

  Ha ha, For Farmers doet z'n naam eer aan, De beste "brokkemakers" van Nederland

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.