Home

Achtergrond 3 reacties

Aanzienlijk minder Q-koorts

Het aantal nieuwe Q-koortspatiënten neemt sterk af, met name in Noord-Brabant. In de laatste drie weken waarover het RIVM nieuwe meldingen weergeeft, zijn er vijftien nieuwe patiënten geregistreerd.

Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De gegevens betreffen de eerste drie weken van april. In dezelfde periode vorig jaar ging het volgens cijfers van het volksgezondheidinstituut in Bilthoven om 382 meldingen, in 2008 om 45.

Er komen al wekenlang nagenoeg geen nieuwe ziektemeldingen uit Brabant. Van de vijftien laatste besmettingen komt er één uit Brabant. De daling is extra opmerkelijk omdat de weersomstandigheden ook dit jaar weer zeer gunstig zijn geweest voor de verspreiding van de Q-koorts; april is op de laatste dagen na droog geweest met tamelijk veel schrale wind uit het Oosten.

"Het beleid van LNV heeft gewerkt", meent Jim van Steenbergen van het RIVM. "De kans dat mensen die nu een nieuwe infectie doormaken, die van een aborterende geit hebben gekregen lijkt me erg klein." Of de daling van het aantal nieuwe besmettingen toe te schrijven is aan de ruimingen van drachtige geiten of aan de vaccinatie, is nog onduidelijk.

Het totale aantal meldingen is iets hoger dan vorig jaar, maar daarbij gaat het vooral om oude gevallen die nu pas aan het licht zijn gekomen. Veel meldingen komen van mensen die een brief van het ministerie van VWS kregen na een uitbraak van de bacterieziekte in de buurt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Witkampers

  Hier wordt ik nou zo moe van, zulke uitspraken als Van Steenbergen, als we alle drachtige koeien hadden afgemaakt hadden we hetzelfde effect gehad.

 • no-profile-image

  harmen

  Goed lezen: Van Steenbergen zegt niet dat ruimen heeft geholpen; hij zegt dat het LNV-beleid heeft gewerkt. Ook de vaccinatie is LNV-beleid. Zonder het zinloze ruimen hadden ze zich overigens inderdaad rond de 40 miljoen euro kunnen besparen. Zou Zembla daar ook nog eens een uitzending aan wijden?

 • no-profile-image

  zinloos geruimde geitenboer

  inderdaad wat een hufters,
  ze hebben al die tijd zitten wachten om te kunnen zeggen hoe goed ze het gedaan hebben..... zo werkt de politiek je gaat eerst iets doen om de mensen gerust te stellen en daarna lul en onderzoek je net zo lang tot je je gelijk kan halen..................
  en wie is er weer de klos> de boer

Of registreer je om te kunnen reageren.