Home

Achtergrond 187 x bekeken

Aangifte tegen directeuren woningcorporatie

Woningcorporatie De Key in Amsterdam heeft aangifte van fraude gedaan tegen twee directeuren.

Het tweetal is op staande voet ontslagen. Voorzitter Frank de Grave van de Raad van Commissarissen zei vrijdag in het NOS Journaal dat de twee directieleden de Raad hebben misleid bij grondaankopen in onder meer Zeewolde.

Volgens De Grave is De Key bij de grondtransacties in 2005 en 2006 voor 3,2 miljoen euro benadeeld. Dat bedrag is verdiend door een tussenpersoon, die zonder medeweten van de Raad van Commissarissen bij de grondaankopen betrokken was. De tussenpersoon is een oud-collega van de ontslagen directieleden.

De Grave: "Waarom de Raad van Commissarissen is misleid, weten we niet. Maar het vermoeden is dat er sprake zou kunnen zijn van fraude. Daarom hebben het Openbaar Ministerie gevraagd dit te onderzoeken.''

De aangifte is gebaseerd op een onderzoek van accountantsbureau Deloitte, maakte De Key vrijdag bekend. De strafrechtelijke aangifte is gericht tegen de voormalig algemeen directeur van De Key en de voormalige directeur van haar ontwikkelingsmaatschappij De Principaal. Beiden waren al niet meer actief, maar nog wel in dienst van De Key.

Volgens De Key is achteraf gebleken dat de aangekochte grond in Zeewolde, ten behoeve van een nieuwe woonwijk van Almere, een aanmerkelijke lagere waarde vertegenwoordigt dan waarvoor deze is aangekocht.

De Key beraadt zich over de mogelijkheden om haar schade in deze kwestie te verhalen. De grondtransactie in Zeewolde staat niet op zich. De Key heeft een forensisch onderzoek ingesteld naar meer dubieuze transacties met vastgoedhandelaren. Enkele van deze transacties worden nader onderzocht.

De Key is met 38.000 verhuureenheden een van de grotere corporaties in Nederland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.