Home

Achtergrond 211 x bekeken

Aandelen onder druk door Grieken en grondstoffen

Onzekerheid over de toekomst van de Europese Monetaire Unie blijft de beurzen negatief beïnvloeden.

Daarnaast reageren met name Europese markten geschokt op het plotseling en eenzaam opschorten van speculatie met staatsobligaties door Duitsland. Van de 25 aandelen op de AGD-index wonnen maar drie op weekbasis aan waarde.

De koersen op agrarische grondstofmarkten blijven druk zetten op de aandelen van bedrijven die aan boeren leveren. De dollar is ten opzichte van de euro meer waard geworden en daarmee is in dollars verrekend graan of soja voor landen in de Eurozone duur. De gezonde groeicondities duiden bovendien op een grote graanoogst. Boeren verdienen dan dus minder, en geven minder uit aan productiemiddelen.

Hoewel Agco (Fendt, Valtra, Massey Ferguson) de grootste verliezer van de week is, lijken de vooruitzichten te verbeteren. John Deere maakte woensdag bekend dat de omzet het laatste kwartaal 16 procent is toegenomen bij een 6 procent hogere omzet. Het bedrijf verwacht dat het verkoopvolume machines 9 tot 11 procent stijgt terwijl eerder een groei van 4 tot 6 procent werd verwacht. John Deere verwacht dat de markt voor bouwmachines 30 procent groeit, waar eerder werd uitgegaan van 21 procent.

Het aandeel van zowel Yara als Bunge staan onder druk omdat de vraag naar kunstmest minder snel toeneemt dan verwacht. De marges staan bovendien onder druk omdat de grondstoffen voor kunstmest niet of nauwelijks in prijs bewegen.

Het aandeel Bongrain zit in de lift nu de consumptie van kazen zowel binnen als buiten Europa weer aantrekt. Uit een brancherapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw blijkt dat met name Franse kaasproducenten profiteren. De EU exporteert dit jaar volgens het rapport 530.000 ton kazen terwijl was uitgegaan van 475.000 ton.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.