Home

Achtergrond 291 x bekeken

AFM waarschuwt: beleggen in agrarische grond risicovol

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat beleggen in landbouwgrond risicovol kan zijn.

Vaak wordt een hoog rendement in het vooruitzicht gesteld vanwege een bestemmingsplanwijziging maar dit is ”zeer onzeker.” Voor het aanbieden van investeringen van meer dan 50.000 euro geldt geen vergunningplicht, voor alle bedragen daaronder wel. De AFM wijst erop dat tot nu toe geen vergunningen aan aanbieders van beleggingen in grond heeft verleend. Toch moeten ze zich aan bepaalde regels houden en hebben enkele de activiteiten moeten staken, aldus de AFM.

De aanbieders opereren dus, legaal, buiten het toezicht van de AFM om. Volgens de AFM zijn veel beleggers daarvan niet op de hoogte. Ook wanneer en aanbieder of bemiddelaar een AMF-vergunning heeft neemt dit het risico van een belegging niet weg volgens de AFM.

De prijs die de consument betaalt ligt vaak een stuk hoger dan de prijs die de verkoper heeft betaald, aldus de toezichthouder AFM. Een belegger krijgt dus nooit de hele speculatiewinst. Daar komt bij dat soms helemaal niet zeker is dat de agrarische grond een andere bestemming krijgt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.