Home

Achtergrond 2 reacties

ABN Amro: tweedeling in akkerbouw neemt toe

De tweedeling in de akkerbouw zal de komende jaren sterker worden.

Akkerbouwers zullen steeds meer kiezen voor bulkproducten of speciale producten. Daarnaast blijven traditionele bedrijven bestaan, die op kleinere schaal graan, suikerbieten, uien en aardappelen telen.

Dat schrijft ABN Amro in de Visie op de Agrarische Sector. Volgens de bank moeten akkerbouwers een langetermijnvisie hebben. "Bedrijven kunnen meerwaarde aan de producten geven door voor bepaalde deelsegmenten te produceren. Ook kunnen ze een samenwerking aangaan met verwerkende bedrijven. Of ze kunnen zelf producten bewerken, verwerken of verpakken."

De teelt van nicheproducten is volgens ABN Amro haalbaar voor een beperkte groep akkerbouwers. "De sleutelwoorden voor de komende jaren blijven schaalvergroting, specialisatie, intensivering, samenwerking en een efficiëntere aanwending van machines en arbeid."

Ook de toeslagrechten zijn van groot belang, stelt de bank. "De toeslagrechten bepalen voor meer dan 30 procent de omzet van de akkerbouwer."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    De bevindingen van ABN-AMRO had iedere Nederlanden kunnen bedenken. Hiervoor is geen vette bonus nodig per jaar. Het enige duidelijke is van de bank is he eit dat we nu weten dat 30 % van de omzet via toeslagrechtenop de bedrijfsrekening komt. hier kan ik uit concludeen dat de boeren, door de overheod worden betaald. Helaas hebben ze geen CAO afspraken en zijn ze verantwoordelijk voor hun totale omzet en dus voor hun inkomen. Jammer dat het weer en d emarkt niet te sturen zijn, was dat wel zo dan kon de boer een leuk inkomen bij een sprokkelen. nu is en blijft hij afhankelijk van niet te sturen invloeden van buiten af. Een (loon) slaaf heeft een zekerder bestaan dan een boer. Helaas.

  • no-profile-image

    Gerrit Grijpgraag

    Ik kom die abn-amro bank veel te veel tegen op het AGD. Zeker weer een rapportje laten maken voor de en door de marketing afdeling van deze bank? Het zou per wet verboden moeten worden dat staatsbanken op deze wijze mensen op het verkeerde been zetten. Dat geldt trouwens voor alle banken.

Of registreer je om te kunnen reageren.