Home

Achtergrond 4 reacties

ABN Amro: melkveehouderij ziet inkomen normaliseren

Na een jaar met gemiddeld negatief inkomen zien melkveehouders hun inkomen in 2010 normaliseren.

Dat schrijft ABN Amro in het rapport Visie op Agrarisch. De sector profiteert van een aantrekkende wereldeconomie en lagere melkproductie, maar ziet ook hogere veevoerprijzen tegemoet. ABN Amro verwacht dat zuivelverwerkers en veehouders meer met elkaar zullen overleggen over de aanlevering en de prijs van melk in de toekomst. De geplande afbouw van marktbescherming leidt immers tot een toenemend melkaanbod, aldus de bank.

Volgens ABN Amro zal de prijs in de komende jaren beweeglijker worden. Kleine schommelingen in vraag en aanbod van massaproducten zoals melkpoeder kunnen grote gevolgen hebben voor opbrengstniveaus van alle productcategorieën.

Melkveehouders zullen zich blijven focussen op de kostprijs, aldus de bank, en daarnaast in moeten zetten op productinnovatie. Uitbreidingsinvesteringen zullen meer gebaseerd zijn op het verwachte rendement. Melkveehouders moeten zich beraden over de noodzaak tot de aankoop van melkquota.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Piet jij wilt uitleg over dit artikel van de schrijver. Ik ga met je mee, hoe vaker ik het lees hoe minder ik het hele verhaal begrijp en kan plaatsen in de wereld economie en steeds weer opduikende banken problemen. De Euro daalt t.o.v. de Dollar, geeft iets betere export mogelijkheid, maar tegelijk wordt de import duurder. Mondiaal gedaalde melk hoeveelheid zal binnen een jaar weer op peil of boven het oude peil liggen. De schrijver doet als of Nederland de enige producent van melk is die >recht< heeft of neemt op productie uitbreiding. Waarom quotum kopen als het over 5 jaar over en uit is, kan men toch beter zijn geld investeen in de toekomst (stallen, mest verwerking etc.) om in 2015 de productie uit te breiden als je als boer dat als enige weg ziet om te overleven.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  ''Melkveehouders moeten zich beraden tot de noodzaak van de aankoop van melkquota''. Is dat een noodzaak???. Kan de schrijver van dit bericht een kleine toelichting geven???. Misschien begrijp ik het dan beter!!!... b.v.d.

 • no-profile-image

  john

  dat is geen noodzaak.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Beter lezen Han. De boodschap is juist dat je je nog eens drie keer achter je oren moet krabben vóór je quotum koopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.