Home

Achtergrond 2 reacties

Zuivelhandel tegen aparte status zuivelsector

Toestaan van een uitzonderingspositie voor de melkveehouderij op mededingingsterrein en het opstellen van wettelijke regels om de marge bij verwerking en afzet van zuivel veilig te stellen, moeten worden ontraden.

Dit stelt de Europese koepel voor de zuivelhandel Eucolait naar aanleiding van gesprekken met de High Level-groep zuivel. Ze vreest dat Eurocommissaris Ciolos hiertoe overgaat. Eucolait vreest dat zulke acties niet gaan werken, maar ondertussen wel leiden tot verstarring op de Europese zuivelmarkt en verlies van concurrentievermogen. Voor een goed functionerende zuivelmarkt is volgens Eucolait vooral nodig dat de Europese Commissie een actief marktbeheer voert met de bestaande instrumenten (vooral interventie).

Vorig jaar is de Commissie effectief opgetreden om een bodem in de zuivelmarkt te leggen, maar diezelfde activiteit en effectiviteit had ze volgens Eucolait ook weer moeten tonen bij de verkoop van de aangelegde voorraden. Dat voorkomt ook te sterk schommelende prijzen en houdt de markt gezond. Termijnmarkten kunnen ook een nuttige functie vervullen in de zuivelmarkt, maar stabiliseren die niet altijd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arend Otten

  Termijnmarkten kunnen een nuttige functie vervullen in de zuivelmarkt maar, stabiliseren die niet altijd.
  Echter www.milkmarketingplan.com zorgt voor een stabiele zuivelmarkt voor minimaal 10 jaar.En niet onbelangrijk ook nog voor een goede prijs. Welke is berekend op basis van: kostprijs, risico en winst.

 • no-profile-image

  maarten

  te gek voor woorden dat
  de zuivelhandel die de boeren een goede boterham uit de mond stoot
  wie zijn zij
  het zijn boeren die het voor het zeggen moeten hebben
  de meeste fabrieken zijn van hen

Of registreer je om te kunnen reageren.