Home

Achtergrond 1 reactie

Zouttolerante tarwe gekweekt in Australië

Australische onderzoekers zijn er in geslaagd tarwe te kweken die een hogere opbrengst geeft op verzilte landbouwgrond.

De opbrengst van de tarwesoort ligt 25 procent hoger dan bij de ouderlijnen waar de soort uit is gekweekt. Onderzoekers van de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) hebben veldproeven in New South Wales met de nieuwe tarwesoort afgerond. De veldproeven van het Australische onderzoekscentrum zijn gedaan op zilte grond met durumtarwe, dat slechter bestand is tegen zout dan maal- of voertarwe.

Wetenschapper Richard James is enthousiast over de resultaten. "We hebben een indrukwekkende opbrengstverhoging van 25 procent gezien bij de nieuwe soort."

De wetenschappers hebben twee genen geïsoleerd uit een bestaande tarwesoort die op zilte grond kan worden geteeld. Deze genen zijn door traditionele kruisingen en met behulp van genenmerkers overgebracht op de durumtarwe. De genen verhinderen dat het zout uit de grond van de wortels naar de bladeren wordt getransporteerd. Het CSIRO benadrukt dat geen sprake is van genetische modificatie bij het kweken van de zouttolerante durumtarwe.

Onderzoekers zoeken wereldwijd naar voedselgewassen die groeien op zilte grond. De verzilting neemt wereldwijd toe, vooral op geïrrigeerd land. Een derde van alle voedsel op de wereld wordt geteeld op geïrrigeerd land. Veel grond in de belangrijke graanregio’s van Australië zijn verzilt. Veel boeren kunnen daar daarom geen durumtarwe verbouwen. De wetenschappers verwachten dat dat nu wel kan.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Herman

  Kijk!
  Gentechvrije veredeling met slim gebruik van kennis over genetica is de toekomst!
  Deze productievere tarwesoort voor zilte gronden is het zoveelste succesvolle resultaat van Marker Assisted Selection.
  Voor meer achtergrond hierover zie: http://www.greenpeace.nl/reports/smart-breeding-marker-assisted

Of registreer je om te kunnen reageren.