Home

Achtergrond 461 x bekeken

Zo werkt de bedrijfsvergelijking van GIBO Groep

GIBO Groep biedt melkveehouders al jaren de mogelijkheid om de eigen bedrijfsresultaten te vergelijken met die van vergelijkbare bedrijven. Dit gebeurt aan de hand van de gemiddelde resultaten van een groep uniforme melkveebedrijven. Deze bedrijven hebben ongeveer dezelfde omvang en er gelden ongeveer dezelfde omstandigheden (bodem, klimaat). GIBO Groep verzamelt cijfers uit jaarrekeningen en kwartaalcijfers van al haar klanten in een database. “Die gegevens splitsen we uit naar kostenposten en opbrengsten, denk aan het verbruik van krachtvoer en de opbrengst in kg melk”, zegt Jan Lucas Spijkman van de GIBO Groep. “Vervolgens kun je de kengetallen van een individuele boer vergelijken met het gemiddelde van de groep vergelijkbare bedrijven in de database.” De eigen prestaties in vergelijking met de gemiddelde cijfers blijkt voor veel boeren een sterke prikkel om beter te willen presteren vertelt Spijkman: “Veel van onze klanten vinden deze vorm van concurrentie heel uitdagend. Het gevoel van concurrentie zet de ondernemer in de boer op scherp, want natuurlijk wil hij bij de besten horen.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.