Home

Achtergrond 1 reactie

Zes manieren om klimaatuitgaven te beteugelen

De wereldwijde klimaatverandering tegengaan en toch bezuinigen op de kosten daarvan voor Nederland.

Een werkgroep van ambtenaren bedacht zes varianten waarmee dat mogelijk wordt. Totale bezuinigingsdoel: 380 miljoen euro in 2015.

De eerste optie komt erop neer dat er allerlei subsidies op groene stroom worden afgeschaft en dat de gebruiker gaat betalen. Dat gebeurt dan via een zogenoemde kolen- en gasbelasting. Wel heeft deze gevolgen voor de concurrentiepositie van bedrijven die veel energie gebruiken en voor de koopkracht van mensen. De bezuiniging telt op tot 470 miljoen euro in 2015. De maatregel kan snel worden ingevoerd.

Een ander idee is om eveneens subsidies af te schaffen, maar bedrijven verplichten meer groene stroom te produceren. Als die maatregel alleen in Nederland bestaat, is dat niet goed voor de concurrentiepositie van bedrijven. De maatregel levert 180 miljoen euro op. De maatregel kan relatief snel worden ingevoerd.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    LTO-Hater

    Nog een optie: gewoon even nagaan wat er nu werkelijk waar is van deze idiotie. We kunnen miljarden besparen door niet meer achter elke gekte aan te hollen en niet meer alles te geloven wat men roept. Gebruik gewoon je nuchtere verstand.

Of registreer je om te kunnen reageren.