Home

Achtergrond 220 x bekeken

'Zeker 15.000 Franse rundveehouders stoppen'

Zeker 15.000 Franse rundveehouderijen stoppen dit jaar als de situatie niet snel verbetert.

Dat zou alles bij elkaar 100.000 banen gaan kosten. "De producenten van rundvlees staan aan de rand van het faillissement", aldus fokkersorganisatie Fédération Nationale Bovine.

De bond berekent dat veehouders gemiddeld 50 cent per kilo geslacht gewicht tekort komen om rendabel te draaien. Volgens FNB hebben de door de regering aangekondigde steunmaatregelen geen enkel nut. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om zachte leningen, maar dat betekent alleen dat de schuldenlast op een andere manier wordt georganiseerd. "Dat biedt geen enkele oplossing voor een sector die al vier jaar in een crisis verkeert", stelt FNB.

Volgens de bond is de situatie zeer verontrustend "Geen enkele veehouder ziet een eind aan de crisis." Om de sector een beetje lucht te geven, vraagt FNB 2010 te verklaren tot 'wit jaar' waarin de boeren geen enkele aflossing op leningen hoeven te betalen. Op langere termijn dringt de bond aan op contracten waarbij de marge veilig gesteld wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.