Home

Achtergrond 157 x bekeken 3 reacties

Zeker 120 plant- en diersoorten Borneo ontdekt

Zeker 120 nieuwe plant- en diersoorten zijn de afgelopen drie jaar ontdekt in de oerwouden van Borneo.

Ook Nederlanders deden er enkele bijzondere ontdekkingen. De evolutiebioloog Menno Schilthuizen en diens Maleisische student Liew Thor-Seng stuitten op een nieuw soort naaktslak met een staart die drie keer zo lang als zijn kop is.

Een Nederlands/Duits onderzoeksteam ontdekte een veelkleurige slangensoort. Andere opmerkelijke ontdekkingen in het natuurgebied zijn een gigantische wandelende tak, een kikker die 's nachts van kleur verandert en een kleine zoetwatergarnaal met een bek vol tanden.

Dat staat in een rapport dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) vandaag publiceert. Aanleiding voor de publicatie is de viering van drie jaar samenwerking tussen Brunei, Indonesië en Maleisië. In 2007 besloten deze landen de handen ineen te slaan om het Hart van Borneo, een natuurgebied vijf keer zo groot als Nederland, beter te beschermen tegen onder meer illegale houtkap en de aanleg van palmolieplantages.

Volgens het WNF heeft de overeenkomst inmiddels zijn vruchten afgeworpen. Een Chinees voorstel om een palmolieplantage van 2 miljoen hectare aan te leggen, half zo groot als Nederland, haalde het niet. Ook de aanleg van een snelweg dwars door het gebied ging niet door.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  De gevonden planten staan volgende week al in de winkel

 • no-profile-image

  Han

  Blijft voor mij de vraag; Zijn dit oude nog niet ontdekte soorten of zijn het nieuwe soorten ontstaan dankzij de klimaat verandering? Dus echt NIEUW!!

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Volgens mij hebben die chinezen de werkelijke VOC mentaliteit. De boel bij een ander vernielen en leeg roven. Whats next.......

Of registreer je om te kunnen reageren.