Home

Achtergrond 234 x bekeken

Zeeuwen geven de Oranjes Koninginnedag terug

"Hé, lekker ding'', roept een omstander naar de jarige Pieter van Vollenhoven. Prinses Anita doet een spelletje Twister mee met enkele meisjes, prins Floris waagt zich aan het biersjoelen en wint daarmee een sjaaltje en prinses Laurentien doet de klompendans.

De ouderwetse Koninginnedag is terug, na het drama in Apeldoorn vorig jaar. ,,U heeft ons en het land Koninginnedag teruggegeven'', zegt koningin Beatrix na afloop van de feestelijkheden op het bordes van het raadhuis van Middelburg. De prinsen en prinsessen doen vrolijk mee met de oud-Hollandse activiteiten, de sfeer is ontspannen, de bezoekers zingen massaal Oranje Boven en het Zeeuwse kapje is helemaal in - maar dan in oranje.

Even lijkt de regen roet in het eten te gooien. In Wemeldinge komt het water met bakken uit de lucht als burgemeester Siebe Kramer de koninklijke familie welkom heet. ,,Het leed van de slachtoffers in Apeldoorn zal nog gemengde gevoelens met zich meebrengen'', zegt hij. ,,Maar vandaag is het Koninginnedag 2010 en dat gaan we vieren. Ook zonder Oranjezon.''

Door de regen staat het niet rijden dik in Wemeldinge. ,,Dit is heel erg balen. We hebben het heel erg koud'', kleumt dorpsbewoner Marian De Jong. ,,We nemen straks eerst een warme douche als we thuiskomen.'' Ze vindt het heel vervelend dat de versieringen zijn verregend. ,,Daar zijn we avonden mee bezig geweest, zonde van al het werk.''

De buien weerhouden prins Constantijn er niet van mee te doen aan het Tééle-steken, een oud Zeeuws gebruik waarbij je een stok in een houten teil moet duwen. Als het misgaat, heb je een nat pak. Constantijn prikt raak, maar had anders een bak oranje balletjes over zich heen gekregen. Prins Willem-Alexander is de enige die de regen letterlijk trotseert, zonder paraplu. Het resultaat: een doorweekt pak en kletsnatte haren.

Een kwartier later dan gepland komen de Oranjes aan in Middelburg, waar inmiddels een waterig zonnetje schijnt. Ook hier handen schudden met iedereen en kiekjes maken met de in grote getale aanwezige bezoekers. De drie aanwezige zonen van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven lopen te dollen. Prins Bernhard en prins Floris proberen vooruit te komen op planken met klompen, terwijl broertje Pieter-Christaan ze met tennisballen bekogelt.

Emmy Mulder uit Oldenzaal is met haar man speciaal wegens Koninginnedag op vakantie in Zeeland. ,,Ik heb de koningin alleen nog maar op televisie gezien. Dit is geweldig om mee te maken.'' Ze denkt nog wel terug aan het drama van vorig jaar. ,,De zus van mijn man was in Apeldoorn en heeft alles gezien. Ik vind het heel knap dat de koningin hier nu is.''

Hoewel de Oranjekoorts overheerst en de koninklijke familie geniet, is het effect van 'Apeldoorn' duidelijk te zien. Politiemensen filmen de omstanders, het legertje beveiligers rond de Oranjes is wat groter dan normaal en sommigen van hen dragen kogelwerende schermen met zich mee. Langs de route van Wemeldinge naar Middelburg staan militairen. ,,Uw besluit om door te gaan met Koninginnedag, getuigt van persoonlijke moed'', zegt burgemeester Koos Schouwenaar van Middelburg. ,,Wij feliciteren u met dertig jaar Koninginnedag.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.