Home

Achtergrond

Yves Leterme geen lijsttrekker meer

Demissionair premier Yves Leterme zal bij vervroegde verkiezingen in België geen lijsttrekker zijn voor de Senaat.

Partijvoorzitter Marianne Thyssen zal de lijst van de Vlaamse christendemocraten aanvoeren. Leterme heeft dat bekendgemaakt, aldus de Vlaamse publieke omroep VRT. Hij doet wel mee aan de verkiezingen, maar dan als lijsttrekker voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers in het district West-Vlaanderen. Dat betekent dat alleen inwoners van die provincie - zijn thuisbasis - op hem kunnen stemmen. De kandidatenlijst voor de Senaat is in heel Vlaanderen gelijk, voor de verkiezing van de Kamer gelden per arrondissement andere lijsten.

Leterme voerde bij de vorige Belgische verkiezingen wel de Senaatslijst aan. Hij haalde toen een ongekend aantal voorkeurstemmen. Zij kabinet viel vorige week over de splitsing van het tweetalige kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde. In de verkiezingscampagne van 2007 had Leterme betoogd dat er slechts ,,vijf minuten politieke moed'' nodig zou zijn om dit district te splitsen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.