Home

Achtergrond 391 x bekeken

Woningcorporatie koopt per abuis landbouwgrond

Woningcorporatie Brabant Wonen heeft met AM Wonen, een dochter van de BAM Groep, 106 hectare landbouwgrond gekocht in de omgeving Den Bosch.

Boeren kregen 8 miljoen maar de tussenhandel verkocht de grond uiteindelijk aan het duo voor 18 miljoen euro, ontdekte staatsomroep NOS.
Directeur strategie, beleid en communicatie Jan-Arie de Gier van Brabant Wonen vindt de prijs redelijk. "We kopen geen landbouwgrond om mee te speculeren, maar om er sociale huurwoningen te bouwen. De verwachting is dat de 106 hectare een bouwbestemming krijgt van de gemeente. Er is een tekort van duizenden woningen."

De Bossche wethouder Geert Snijders stelt dat de grond vrijwel volledig bestemd is als landbouwgrond. Dat zou de komende tien jaar nog zo blijven. Volgens de NOS hebben woningcorporaties inmiddels 4800 hectare landbouwgrond in bezit, waarvan bijna dertig procent in natuurgebieden of gebieden waar nauwelijks gebouwd kan worden.

Volgens De Gier is hier in het geval Brabant Wonen geen sprake. "De stad gaat uitbreiden en we mogen als woningcorporatie alleen grond verwerven als we aannemelijk kunnen maken dat het gebruikt gaat worden voor woningbouw. De Woningwet geeft ons deze ruimte juist omdat posities op de grondmarkt zo belangrijk zijn."

De boeren zijn volgens De Gier niet gefopt. "Dat overkomt geen enkele boer. Uiteindelijk zijn drie transacties met verschillende prijzen op één dag bij de notaris gepasseerd. Maar de grond is mogelijk al jaren geleden door de boer verkocht voor een prijs, met de afspraak dat het geëffectueerd wordt als hij een koper heeft."

Of registreer je om te kunnen reageren.