Home

Achtergrond

Wind en droogte wakkeren natuurbranden aan

Aanhoudende droogte en de harde wind droegen er gisteren toe bij dat in diverse natuurgebieden branden werden aangewakkerd.

Bij Hoog Soeren ging dinsdagavond een gebied van 60 tot 80 hectare met heide en gras en een aantal dennebomen in brand op. Het vuur heeft ook nesten vernield en het leven gekost aan onder andere reptielen. Ook een aantal bijzondere bloemen en planten en dennenbomen zijn door het vuur verzwolgen.

Ongeveer 200 brandweerlieden van de korpsen van Noord-, Oost- en Midden-Gelderland bestreden de brand met groot materieel. Het vuur breidde zich uit door de harde wind. Daardoor ging het ook in een kring ronddraaien. Rond kwart over tien was de brandweer het vuur meester. Het nablussen duurt volgens de politie nog geruime tijd. Hoog Soeren ligt ten westen van Apeldoorn.

Eerder in de avond woedde korte tijd een heidebrand bij Hulshorst. De schade daar bleef beperkt tot een gebied van 100 vierkante meter.

Dinsdagmiddag woedde brand op de Bergse Heide bij Bergen op Zoom. Er waren vier brandhaarden, maar ook daar viel de schade mee. De politie houdt rekening met brandstichting. Maandag brak in hetzelfde gebied ook al brand uit.

Bij het Limburgse Baexem verwoestte vuur anderhalve hectare bos en hei. Het vuur brak rond half vier uit en werd aangewakkerd door de wind. Een asielzoekerscentrum (AZC) in de buurt stond net in de goede richting qua wind en hoefde niet ontruimd te worden.

Vorige week verwoestte brand een fors deel van het duingebied tussen Bergen en Schoorl.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.