Home

Achtergrond

Wessanen maakt verder schoon schip

Voedingsmiddelenconcern Wessanen wil dit jaar en volgend jaar verder gaan met het winstgevend maken van het concern.

Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering vandaag stelde interim-topman Frans Koffrie dat Wessanen twee Amerikaanse onderdelen snel hoopt te verkopen. Tijdens de vergadering stemden de aandeelhouders in met de benoeming van Piet Hein Merckens als nieuwe topman van het concern.

Wessanen zal de Amerikaanse producent en distributeur van vruchtensappen American Beverage Corporation (ABC) volgend jaar van de hand doen, aldus de topman. De opbrengst van de verkoop van ABC wil Wessanen gebruiken om te investeren in Europa. Daarnaast hoopt Wessanen nog deze zomer de verkoop af te ronden van de dochter Panos Brands.

Wessanen kijkt terug op een zwaar jaar. Het bedrijf leed forse verliezen, ruziede openlijk met de ontslagen topman Ad Veenhof en er kwam een fraude aan het licht bij ABC. Ook moest het concern extra kapitaal ophalen om de balans te versterken.

Sinds halverwege 2009 staat interim-topman Koffrie aan het roer. Onder zijn leiding wijzigde Wessanen de strategie. Zo stootte Wessanen de Noord-Amerikaanse distributietak af en wil het zich de komende jaren richten op de natuurvoedingsmarkt.

Wessanen leed in 2009 boekverliezen op de verkoop van onderdelen. Koffrie zei vandaag niet te verwachten dat de verkoop van het Amerikaanse onderdeel Panos Brands zal leiden tot een boekverlies. Er is behoorlijke belangstelling aldus de topman vandaag.

De dochteronderneming, die al is aagemerkt als afgestoten onderdeel, had in 2009 een omzet van 35,8 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 3 miljoen euro, zo is te lezen in het jaarverslag. Panos richt zich onder meer op de marketing van merken voor de supermarkten en andere detailhandelaren.

Merckens treedt 1 juni aan als topman bij Wessanen. De 47-jarige werkte eerder bij Procter & Gamble en Sara Lee. Hij krijgt een basissalaris van 500.000 euro. Naast tekengeld is ook zijn kortetermijnbonus voor 2010 gegarandeerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.