Home

Achtergrond 156 x bekeken

Werkgevers optimistisch over kansen Nederland

Werkgevers zien kansen voor de Nederlandse economie.

Die kan profiteren van de enorme perspectieven die de economische ontwikkelingen in Azië en Zuid-Amerika bieden. Duurzame groei en volledige werkgelegenheid zijn binnen handbereik. Maar de overheid moet de financiële problemen niet oplossen door "deprimerende bezuinigingen'' en lastenverzwaringen, want die maken de economie kapot.

Dat is de boodschap in de meerjarenvisie die de werkgeverskoepels VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO donderdag naar buiten hebben gebracht. Om meer duurzame groei te krijgen, moeten de sterke punten van Nederland worden uitgebreid en versterkt, aldus de werkgevers. Het gaat bijvoorbeeld om de chemie, water en voedsel. De havens en Schiphol moeten in prima conditie worden gehouden om te kunnen profiteren van de sterke groei van de wereldhandel. De werkgevers pleiten verder voor twee kerncentrales om de economie onafhankelijk te maken van "onzekere energieleveranciers''.

De werkgevers waarschuwen voor deprimerende bezuinigingen zoals die vaak in Haagse kringen rondwaren om uit financiële problemen te komen. 'Linkse' bezuinigingen als afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, maar ook 'rechtse' als verlaging van uitkeringen en ambtenarensalarissen kunnen wat hen betreft achterwege blijven. Lastenverzwaringen maken de economie kapot en zijn taboe.

De werkgevers zoeken het in een kleinere, betere overheid en vermindering van de regeldruk. Nederland moet ook beter presteren op terreinen als onderwijs en onderzoek. Ook pleiten zij voor invoering van een vlaktaks (zelfde percentage belasting voor elk inkomen), want die maakt ondernemen en harder werken lonender.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.