Home

Achtergrond 274 x bekeken 3 reacties

Wereldbank en NGO’s oneens over aankopen landbouwgrond

In een golf van landroof verliezen boeren in Afrika, Azië en Latijns-Amerika miljoenen hectares landbouwgrond, aldus NGO’s.

De Wereldbank vindt dat aankopen van landbouwgrond door bijvoorbeeld banken onder strikte voorwaarden wel kan.

Tientallen NGO’s, waaronder La Via Campesina, FIAN en GRAIN, hebben een verklaring opgesteld die als tegenwicht moet dienen voor een rapport dat de Wereldbank lanceert. De Wereldbank denkt dat investeringen van buitenaf in de landbouw van ontwikkelingslanden positief kan uitpakken.

Daarbij benadrukt de organisatie dat bepaalde voorwaarden moeten worden ingesteld. Zo kan worden afgesproken dat een buitenlandse investeerder alleen voedsel van lokale landbouwgrond mag verschepen als de lokale voedselvoorziening op orde is.

De Wereldbank denkt dat voor oplossing van honger een productiviteitsslag nodig is die in ieder geval deels met kapitaalintensieve opschalingsprogramma’s zal moeten worden gerealiseerd. De NGO’s noemen overname van landbouwgrond "volledig onaanvaardbaar, welke richtlijnen ook gevolgd worden."

De principes die de Wereldbank heeft opgesteld zouden bedoeld zijn om de aandacht af te leiden van de mondiale voedselcrisis. Volgens de VN lijdt een miljard mensen, meest uit een kleine boerengemeenschap dagelijks honger.

Deze honger kan volgens de NGO’s niet worden bestreden met "grootschalige, industriële landbouw", waar de meeste landaanwinsten voor worden gebruikt. Zelfs als geen mensen worden verdreven en geld wordt betaald, reflecteren de deals de onmacht van de armen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Er wordt een wereldspel gepokerd .Inzet : de fossielebrandstoffen, zoetwater en dus landbouwgronden. Gister op in het kielzog van Darwin:de mens als grootste en gevaarlijkste roofdier.

 • no-profile-image

  Theo Reintjes

  In verhouding wordt in Nederland het meeste landbouwgrond verkwanseld. In een land met zoveel mensen op een klein hoekje, moet je zuinig zijn op landbouwgrond. Hier moeten zeer veel monden van gevoed worden. Dan ga je de grond onder je voeten toch niet naar de bliksem helpen! Ik geloof dat er velen zijn die zeer weinig verstand hebben. Zullen ze het ooit leren voor het te laat is? Je kunt wel roepen over andere landen, maar begin eerst bij je eigen land!

 • no-profile-image

  Han

  Ik ben het niet altijd met de nGO's eens maar deze keer wel. We weten allemaal dat de buitenlandse investeerders geld willen verdienen. Dit gaat doorgaans eenvoudiger door voor export te produceren dan voor lokale markten met zeer beperkte koopkracht. Daar komt bij dat ondanks alle mooie regels van De Wereldbank, de leiders van deze landen een andere agenda hebben en die past de investeerder vermoedelijk beter.

Of registreer je om te kunnen reageren.