Home

Achtergrond 207 x bekeken

Wel een beetje laat

Lovenswaardig van minister Gerda Verburg dat ze het nu ook eens van de andere kant wil zien.

Boeren moeten inderdaad weer een grotere rol krijgen bij het beheer van natuur, waarbij dan ook van echt beheer door boeren sprake moet zijn in plaats van bescherming tegen boeren. Ook te prijzen valt dat ze een lans wil breken voor versterking van de onderhandelingspositie van de boer in de keten. Die is inderdaad zwak, terwijl de handel en supermarkten al maar hogere eisen kunnen opleggen, zonder dat daar een tegenprestatie tegenover staat.

Wel een beetje jammer is dat de minister zo laat in haar carrière tot inkeer komt. Lange tijd hield ze vol dat boeren zich moesten aanpassen aan de wensen van maatschappij en consument, ofwel aan de wensen van de natuurorganisaties en de supermarkten. De vraag is wel of de minister echt tot de conclusie is gekomen dat het zo niet langer kan, dat de bescherming van de natuur is doorgeschoten en dat boer en tuinder inderdaad sterker moeten komen te staan tegenover hun afnemers. Of komt het door de naderende verkiezingen dat de minister opeens een grotere dosis begrip toont voor de agrarische sector? Misschien wil ze ook gewoon tonen dat het CDA, ondanks de vlakke landbouwparagraaf, de boeren niet vergeet.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.