Home

Achtergrond

Weer lage opkomst vaccinatie meisjes

Iets meer dan de helft van de opgeroepen meisjes, 53 procent, is komen opdagen bij de nieuwe campagne voor de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dat woensdag bekendgemaakt. De inentingscampagne begon in maart. Het RIVM zei dat de opkomst in de lijn van de verwachting lag.

Sinds vorig jaar kunnen meisjes van twaalf jaar oud zich op kosten van de overheid laten vaccineren tegen de kanker. Meisjes van die leeftijd hebben doorgaans nog geen seksuele contacten. Het vaccin werkt dan nog goed en kan 70 procent van de gevallen van baarmoederhalskanker voorkomen. De overige soorten van baarmoederhalskanker kunnen worden opgespoord via het zogenoemde 'uitstrijkje' dat vrouwen die ouder zijn dan dertig eens in de vijf jaar gratis bij de huisarts mogen laten maken.

Gemiddeld ligt de opkomst bij vaccinatiecampagnes rond de 75 procent. Het RIVM weet de lage opkomst bij de baarmoederhalskankercampagne aan 'indianenverhalen' over vermeende onveiligheid van het vaccin. Om de meisjes alsnog een kans te geven werd dit voorjaar de nieuwe campagne ingelast. Ook werd de voorlichting over het vaccin uitgebreid en in een hip jasje gestoken. Dit heeft geen hogere opkomst opgeleverd.

In Nederland krijgen zeshonderd vrouwen per jaar baarmoederhalskanker. Jaarlijks overlijden ongeveer tweehonderd vrouwen aan de ziekte.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.