Home

Achtergrond 182 x bekeken

Weer daling aantal verkeersdoden

Vorig jaar zijn weer minder mensen in het verkeer omgekomen.

Uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het ministerie van Verkeer en Waterstaat blijkt dat er 720 mensen zijn overleden in het verkeer. Dat zijn er dertig minder dan in 2008.

Vooral in de leeftijdscategorie tussen 30 en 60 zijn er minder slachtoffers. Ook kwamen er minder automobilisten om het leven. Verkeersminister Camiel Eurlings is dankbaar dat de dalende trend zich voortzet. "We koersen langzaam maar zeker af op de doelstelling van maximaal vijfhonderd verkeersdoden in 2020.'' Hij maakt zich wel zorgen over het toenemend aantal verkeersgewonden.

Het aantal jongeren (18-24 jaar) dat omkwam in het verkeer, steeg vorig jaar naar 128 (2008: 107). Opvallend is de kleine daling van het aantal verkeersdoden in de leeftijd van 60 jaar en ouder. Sinds 2004 is het aantal doden onder de 60 met 26 procent afgenomen terwijl het aantal boven de 60 maar met 1,5 procent is gedaald. Voor een deel komt dat waarschijnlijk door de vergrijzing.

Vorig jaar steeg het aantal omgekomen voetgangers met zes naar 68 in vergelijking met 2008. Achttien van hen kwamen om bij een voetgangersoversteekplaats. Het aantal verongelukte fietsers was 185 en is daarmee redelijk stabiel. Hoewel er meer motoren werden verkocht, is het aantal doden onder motorrijders nagenoeg gelijk aan dat van 2008: zeventig.

Bij 85 van de dodelijke ongevallen was een vrachtwagen betrokken. Daarbij zaten tien zogeheten 'dodehoekongevallen'. Op 60- en 70 kilometerwegen steeg het aantal dodelijke slachtoffers. Op 120 kilometerwegen daalde dat aantal.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.