Home

Achtergrond

Week 16: eiermarkt in mineur

De neerwaartse tendens op de markt van eieren zet ook deze week verder door. De vraag en bestellingen zijn bescheiden van omvang en het aanbod wordt als ruim ervaren. Deze situatie leidt er toe dat veel marktpartijen eieren aanbieden en dat heeft weer als gevolg, dat de prijzen verder inzakken. De prijzen van kooi en scharreleieren kruipen daarbij wat meer naar elkaar toe, omdat de prijs van scharreleieren sterker daalt, dan die van kooieieren.

Bij het huidige beeld zou men verwachten dat de eiproducten industrie wat actiever gaat worden, voor wat betreft de vraag naar eieren en men vraagt ook wel nadrukkelijker naar eieren, maar dit marktsegment wordt er nu ook mee geconfronteerd dat afnemers van verwerkte eieren ook goed in de gaten hebben dat de prijzen dalen en het blijft dus wringen voor de verwerkers om uit de kosten te komen.

De vraag naar scharreleieren vanuit Duitsland is ook niet echt bijzonder groot. De omschakeling naar alternatieve productiesystemen is daar weliswaar in volle gang en veel bedrijven zijn al omgeschakeld, maar men heeft nog wel even wat tijd nodig om dit proces volledig af te ronden.

Dat de vraag van onze oosterburen desondanks wat tegenvalt, wordt vooral veroorzaakt doordat de consumptie van eieren in Duitsland op dit moment niet echt bijzonder groot is.

Alles overziend zit de markt van eieren dus duidelijk in mineur. De tegenvallende vraag en het ruime aanbod zijn dus een belangrijk oorzaak, maar ook het feit dat niemand met eieren wil blijven zitten en deze uiteraard het liefst zo vers mogelijk de deur uit wil doen, leidt ertoe dat afnemers de eieren voor het uitzoeken hebben en dat resulteert weer in het prijsdrukkende effect wat nu zichtbaar is.

(Bron PPE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.