Home

Achtergrond

Week 15: tegenvallende vraag eieren

De meeste pakstations meldden dat de vraag naar eieren deze week over de gehele linie tegenvalt. Dit zou volgens deze informanten gelden voor de vraag vanuit Nederland en Duitsland, maar ook de industrie zou zeer terughoudend zijn.

Een groter probleem daarbij is dat er ruim voldoende eieren zijn en dat zullen er gezien de opgelopen opzetten van leghennen, in de toekomst alleen maar meer worden. Dit in combinatie met de huidige vraag, heeft gevolgen voor de prijs tendens, want deze is sterk neerwaarts gericht. Op dit moment is het ook moeilijk om een prijs vast te stellen, want het lijkt erop dat deze een volgend moment opnieuw naar beneden bijgesteld moet worden.

Op zich is een dalende prijs in dit jaargetijde niet echt bijzonder, want door de jaren heen is de prijstendens meestal na Pasen neerwaarts gericht. Het verleden heeft geleerd dat deze daling meestal vanaf week 30 weer wordt omgebogen in een meer opwaartse tendens.

De prijsdaling valt nu extra op, omdat de prijzen wel erg sterk dalen. Ook dat is echter weer niet bijzonder, want deze zijn natuurlijk ook de laatste tijd met extreem grote stappen gestegen. De huidige prijsval zou vooral voor scharreleieren gelden, maar ook de kooieieren dalen in prijs, echter wat minder sterk dan de alternatieve soorten.

Het huidige beeld lijkt veroorzaakt te worden omdat de consumptie wat zou tegenvallen en wordt versterkt doordat de industrie de eieren nog steeds erg duur vindt. Daarnaast zullen de pakstations het steeds meer gaan ondervinden, dat de importbehoefte van Duitsland, gezien de snel uitbreidende productie bij onze oosterburen, langzaamaan gaat afnemen.

Hoewel de tendensen dus wat minder positief ogen, heeft elk nadeel ook weer een voordeel. De industrie bijvoorbeeld is de laatste tijd gezien de alsmaar oplopende prijzen zeer terughoudend geweest met de aankoop van eieren en deze drempel zal bij de huidige prijsontwikkeling steeds lager worden, waardoor de afzet richting dit marktsegment weer kan oplopen.

(Bron PPE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.