Home

Achtergrond 235 x bekeken

Week 15: markt vleeskuikens wisselend

De markt van kuikenvlees zou volgens een aantal slachterijen redelijk vriendelijk van toon zijn. De vraag naar verse kuikendelen zoals vleugels en poten is goed en de prijzen hiervan lopen verder op. Er wordt volgens deze informanten ook niet bijster veel product ingevroren en dat is maar goed ook, want er zou voldoende op voorraad liggen.

Enkele handelaren waren wat minder positief over het huidige marktbeeld, maar dat heeft vooral te maken met de wat verslechterde afzet van diepvries kuikenbouten op Roemenië. Op dit moment hebben afnemers in Roemenië al problemen met een prijs van rond de € 1,00/kg en omdat dit land voor de kuikenbouten toch een voortrekkersrol vervult en prijsbepalend voor deze regio is, staat ook de afzet van bouten naar andere Oost Europese landen, zoals de Baltische staten wat onder druk.

De afzet van hele diepgevroren kuikenpoten is niet echt slecht, maar de prijzen stagneren al wekenlang. De productie van kuikenvlees zou in de EU behoorlijk op peil liggen en het is wat dat betreft maar goed dat de versvraag niet echt slecht is, want dan wordt er in ieder geval minder product ingevroren.

Hier zou sowieso wel eens wat meer aan getrokken mogen worden, ondanks dat de voorraad van filet de laatste tijd juist wat geslonken was, onder andere als gevolg van de reclameacties bij enkele retailers.

Het aanbod van kuikenvlees zou op EU niveau dan mogelijk wel wat ruimer zijn, maar dat vanuit de Nederlandse productie zou wat minder groot van omvang moeten zijn, gezien de wat beperkte opzet van februari van dit jaar. Deze dieren zijn vanaf begin april op de markt gekomen en dat zou dan toch in het aanbod terug te vinden moeten zijn.

Mogelijk dat het aanbod wat ruimer oogt, vanwege een oplopende productie in andere lidstaten. In België bijvoorbeeld wordt verwacht dat de productie de komende periode kortstondig wat verder gaat oplopen.

De vraag vanuit het Verre Oosten naar kuikenvleugels is niet bijzonder en ook het Midden-Oosten zou maar beperkte volumes kuikenvlees opnemen. Afrikaanse landen zijn voor Nederlandse leveranciers van kuikenvlees nauwelijks nog van belang, gezien het ruime aanbod uit de Verenigde Staten en Brazilië voor zeer lage prijzen. Bij de afzet naar Afrikaanse landen zijn voor Nederlandse leveranciers, vooral kalkoenproducten en soepkippen nog van enig belang.

Al met al, oogt het marktbeeld deze week dus wat wisselend, waarin de positieve geluiden toch wel de overhand hebben. Dit zal zeker het geval zijn als het de komende periode weer wat warmer gaat worden. De vraag zal vanwege het barbecue seizoen dan alleen maar toenemen en het aanbod zou in pure kilogrammen gemeten dan wat af kunnen nemen, omdat de kuikens tijdens een warmere periode wat minder snel in gewicht zullen toenemen.

De basiscontractprijs voor levering volgende week stabiliseerde op € 0,67/kg. De prijzen van de “vrije” kuikens ondervonden eveneens geen wijziging en noteerde voor lichte en zware kuikens gemiddeld € 0,80/kg.

(Bron PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.