Home

Achtergrond 294 x bekeken 1 reactie

'Waardedaling fruitbedrijf door stoppers niet reëel'

Het is onwaarschijnlijk dat de waarde van fruitbedrijven daalt als gevolg van stoppende fruittelers.

Dat zegt Adrie van Rooijen, manager food- en agri van Rabobank West-Betuwe.

"De komende tien jaar zal 25 procent van de fruittelers stoppen en zullen meer bedrijven in de verkoop gaan. De uitvloei zal echter niet hoger zijn dan de markt kan hebben, dus een waardedaling lijkt onwaarschijnlijk", aldus Van Rooijen. Mocht de uitstroom door aanhoudende prijscrisis, toch onverwacht sneller gaan, dan is het nog steeds de vraag of waardedaling zal ontstaan. "Gronden kunnen namelijk ook worden ombestemd voor natuur bijvoorbeeld."

Dit jaar stopt circa 4 procent van de fruittelers. "Een aantal bedrijven zal opgekocht worden door gezonde bedrijven. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat er grond onttrokken wordt aan de landbouw. Ik verwacht daarom voorlopig geen daling van de grondprijzen." De Rabo streeft ernaar de markt niet te verstoren. "Dus we willen in gesprek blijven en voorkomen dat telers hun bedrijf moeten staken."

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Zure Appel

    Wat een koud schrijfsel....een kwart verdwijnt....geeft niets....kunnen we altijd nog natuur van maken. Nee dat geeft lucht aan de stoppers!!! Of aan "gezonde"collegas" overdoen. Nou die kun je op een vinger onderhand wel tellen.Nee de Rabo zal zeker wel niet de markt verstoren.Die zien vaak wel kans om een bestemmingswijziging voor elkaar te krijgen...bv glastuinbouw of huizenbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.