Home

Achtergrond 228 x bekeken

'WTO fluit Australië terug om appelboycot'

De Wereldhandels Organisatie (WTO) maakt mogelijk een einde aan het negentig jaar durende handelsconflict over appels tussen Nieuw-Zeeland en Australië.

Dat melden persbureaus in Nieuw-Zeeland en Australië. Door de vondst van bacterievuur in Nieuw-Zeelands appels in 1919 was het sindsdien voor Nieuw-Zeelandse exporteurs verboden om appels naar Australië uit te voeren. Sinds twee jaar mogen Nieuw-Zeelandse appels onder zeer strenge voorwaarden worden geëxporteerd naar Australië. De Australische plantenziektenkundige autoriteit controleert daarbij in de boomgaarden van Nieuw-Zeelandse telers. Feitelijk leidt deze controlewijze tot een importboycot van Nieuw-Zeelandse appels.

Op aandringen van Nieuw-Zeeland heeft de WTO de werkwijze tegen het licht gehouden. De organisatie is tot de conclusie zijn gekomen dat Australië de boycot onterecht voorzet, blijkt uit een uitgelekt rapport van WTO dat officieel medio dit jaar verschijnt.

De geruchten over de mogelijke opheffing van de importboycot worden met enthousiasme ontvangen in Nieuw-Zeeland. Fruittelersorganisatie Pipfruit New Zealand (PNZ) heeft nog geen officieel bericht gekregen van de overheid, maar verwacht na het uitlekken snel uitsluitsel. Peter Beavan, directeur van PNZ verwacht Australische winkels met 3 tot 4 dagen na verpakking te kunnen bedienen. “Australische consumenten krijgen een breder aanbod appels.”

De Australische evenknie van PNZ, Apple and Pear Australia Limited, vindt de conclusie van de WTO 'gevaarlijk' in verband met risico’s op ziekten en plagen en noemt het een klap in het gezicht van de Australische plantenziektenkundige autoriteiten. De opstelling van de NPZ dat het appelaanbod breder wordt, wuift hij weg. "De meest favoriete appel in Australië is de Pink Lady en de beste appels van dat ras groeien hier."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.