Home

Achtergrond

Vulkaanuitbarstingen kunnen jaar duren

De uitbarstingen van de vulkaan op IJsland die tot ontregeling van het luchtverkeer in het noorden en westen van Europa hebben geleid, kunnen "lang duren''.

Mogelijk zijn ze na een paar dagen voorbij, maar ze kunnen ook meer dan een jaar duren. Dat zegt Magnus Tumi Gudmundsson, hoogleraar geofysica en adviseur van de IJslandse regering. ”Te oordelen naar de intensiteit van deze uitbarsting, kan het lang duren”, waarschuwt de IJslandse wetenschapper.

De tweede uitbarsting van een vulkaan onder de Eyjafjallajokull-gletsjer in IJsland in minder dan een maand tijd begon woensdag om 03.00 uur (Nederlandse tijd). Tussen zevenhonderd en achthonderd mensen werden geëvacueerd uit hun huis in een dunbevolkt gebied 125 kilometer ten oosten van de hoofdstad Reykjavik.

De meeste geëvacueerden mochten echter vrij snel weer naar huis. De autoriteiten waren bang dat het smeltwater van de gletsjer grote overstromingen zou veroorzaken, maar het grootste gevaar is volgens de wetenschapper geweken.

Vorige maand barstte voor het eerst sinds 1823 een vulkaan uit onder de gletsjer. Ook toen moesten honderden inwoners hun woning in het afgelegen en dunbevolkte gebied verlaten. De uitbarsting van woensdag is volgens Gudmundsson ”veel krachtiger en explosief van aard”.

Wegens de as die de vulkaan uitspuwt, sluiten verscheidene landen in het noorden van Europa in de loop van donderdag hun luchtruim.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.