Home

Achtergrond 402 x bekeken 22 reacties

Vrouwen en kinderen van melkveehouders in protest

In het Franse Poitiers hebben zaterdag 400 vrouwen en kinderen van melkveehouders – en enkele vrouwelijke melkveehouders zelf – gedemonstreerd tegen de lage melkprijzen.

Bij de optocht werd ook een koe meegevoerd terwijl veel deelnemers lege melkbussen over de straat meesleepten. Voor het stadhuis werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de boeren die wegens hun onhoudbare financiële situatie de laatste tijd zelfmoord hebben gepleegd.

De demonstratie in Poitiers was georganiseerd door de bond van onafhankelijke melkveehouders Apli in samenwerking met de voorzitter van de regioraad Ségoléne Royal, in Frankrijk vooral bekend als ‘ex-kandidaat’ voor het presidentschap. ‘"We willen laten zien dat we onze mannen steunen. Niet alleen zij lijden, de hele familie staat zwaar onder druk,’’ aldus een van de organisatrices.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Flikker eerst die misselijkmakende LTO er maar eens uit. Onbegrijpelijk dat er nog steeds boeren zijn die hier lid van zijn. Het getuigt in ieder geval niet van veel intelligentie!

 • no-profile-image

  gaatze

  Alle agrarische hogescholen en universiteiten aanschrijven om hier eens een mooi plannetje voor te maken. Studenten hebben toch niets nuttigers te doen...

 • no-profile-image

  We hebben allang gemolken en

  Een lange tankauto met 36m3 rode diesel wordt op het boeren erf gelost voor om en nabij de:€ 26000,--.
  Een lange blinkende tankauto van 36m3
  is het afgelopen jaar door DOC op het boerenerf volgeladen voor:€ 9000,--.
  Wij leven in de tijd dat onze heilige koe heiliger wordt en de echte koe steeds bekaaider er vanaf komt.
  Ik denk toch dat de 36m3 melk minder Co2 veroorzaken als die 36m3 diesel.
  En toch wordt de veehouderij aangewezen als vervuiler door oprispende koeien.
  En weer investeren de veehouders om dit te verminderen door extra kosten verhogende maatregelen te nemen.En als klap op de vuurpijl komt dit ook weer niet uit de verhogende melkprijs maar ook weer uit de boer zijn zakken.
  Hoe lang vinden wij dit duurzaam?

 • no-profile-image

  Boeredochtertjee

  Helemaal eens met de boeren natuurlijk!!
  Zij werken 7/7 voor hun geld en wat krijgen zij ervoor terug? Veel te lage melkprijzen. Hoe kan een hardwerkende boer nu nog zijn kost verdienen? Er zijn nu nog eenmaal mensen die echt moeten werken voor hun geld en niet zomaar het geld in de schoot geworpen krijgen. En dan krijgen ze zo'n lage prijs voor hun werk. Het is en blijft gewoon een schande!! Het word tijd om er eens verandering in te brengen!

 • no-profile-image

  melkveehouden toen ,nu en dan

  het verschil in kostprijs en ontvangen melkprijs is in nederland;onbegrijpelijk groot.
  met alle gevolgen van dien vroeg of laat.

 • no-profile-image

  varkensboerkebrabant

  het is in beina alle landbouwsectoren zeer slecht. tuinbouw wat enkele jaren geleden het grote voorbeeld was is nagenoeg faliet, akkerbouw kan ook geen aardappels telen voor 8 cent en graan voor 10 cent, de totale varkenshouderij zit al 3 jaar in de min. het word mischien eens tijd om gezamelijk alle producten te verkopen voor een beetje meer als de gemiddelde kostprijs. alleen ik weet niet hoe

 • no-profile-image

  boerke

  Ik heb het hier al vaker gezegd. Wat ik hier in mijn omgeving zie, is dat boeren niet naast elkaar staan maar tegenover elkaar (ik blijf hopen dat het in ander streken anders is) ik zie hier ook geen melkveehouderijen die een grote broek hebben aangehad. Nee het tegendeel. Ik zie hier ook geen melkveehouderijen met een overdreven machinepark. Ik zie hier wel veel melkveehouderijen met ouwe troep met veel achterstallig onderhoud. Toen sommigen 2 jaar geleden wat lucht hadden om de rotzooi te vervangen, werd er weer tegenaangeschop dat alles in nieuw ijzer werd gestoken. Bent U er van doordrongen, dat ook een melkveehouder niet meer met paard en wagen, met de zeis en een hooivork van huis kan? En met een strontemmer en gierkist achter het paard de stront af kan voeren? Geef aub allemaal eens een objectief oordeel! Het is wel waar wat dat varkensboerkebrabant zegt, het wordt tijd om gezamenlijk op te trekken. Het wordt tijd voor een sterke leider die de boel kan samenbrengen. Maar niemand weet hoe. En zolang dat niet gebeurd zal het wel arremoei blijven.

 • no-profile-image

  Demeter

  Ik denk ook dat er nog een heleboel melkveehouders kapot gaan in deze crisis door een te hoge kostprijs door te veel vreemd vermogen.
  Daartegen zullen na afschafing van de quotering over ruim 1800 dagen veel nieuwe melkveehouders staan te trappelen, omdat zij geen dure quotumkosten hebben en b.v. een goedkoop stalletje huren van een gewezen boer.
  Zij kunnen wel tegen die lage kostprijs produren. Er moet dus evenwicht in de markt ontstaan door het stoppen van overgefinancieerde melkveehouders.
  Wrang voor de stoppers een kans voor de nieuwe ondernemers.

 • no-profile-image

  boerin

  Als er een land is wat niet, of in mindere mate meegedaan heeft aan de schaalvergrotings slag, is het Frankrijk wel. De gemiddelde financiering ligt hier veel lager dan in NL. Het enige wat ze vragen is loon na werk. Een beetje collegialiteit a.u.b., en niet zoals ook Consument aangeeft, 'tegen elkaar'

 • no-profile-image

  geen gejaag

  In Frankrijk snappen ze het gewoon. Ze melken er gemiddeld 40 koeien en leven als God in Frankrijk. Af en toe een flesje wijn erbij.... . Ik verwacht niet dat dit straks anders wordt. Als de quotering wegvalt rollen de bedrijven met een hoge financiering om. En dat zijn niet de Franse melkveehouderijen, maar wel de bedrijven in Denemarken en Nederland die zich kapotgefinancierd hebben aan veel te luxe stallen en duur melkquotum.

 • no-profile-image

  bennie

  Wij zijn superboeren

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  En vooral meelullen met de snode plannetjes van LNV t.g.v. natuur, ten koste van de landbouw. Daarna beloond worden met dikbetaalde baantjes (Doornbos, Vermeer).

 • no-profile-image

  boerin

  Wanneer wordt het voor iedereen duidelijk, dat we elkaar niet als concurrent moeten zien.
  En dat we samen aktie moeten ondernemen, voordat het te laat is, we hebben toch ook recht op een normaal en sociaal leven. We werken er toch ook voor!

 • no-profile-image

  Pietje

  Mansholt had het goed voor. Geen gejaag en gejakker en een eerlijke boterham en net als de arbeider vrije tijd en vakantie. Helaas is het anders gelopen, met de slagzinnen uit die periode van " Niet meer maar beter"en "Geen kwantiteit maar kwaliteit"!!!

 • no-profile-image

  Dairyfarmer

  Dit kon je 20 jaar terug al aan zien komen.De eenwording van europa is voor de rijkere landen geen vooruitgang in de landbouw.Er zijn vele landen die goedkoper kunnen produceren dan Nederland of Frankrijk.Voornamelijk grond en arbeid zijn op veel plaatsen goedkoper.Om over wereldmarkt nog niet te spreken,want dan kan het nog goedkoper in bijvoorbeeld zuid-amerika.Als het beter moet worden moeten eerst de grenzen dicht.Je kunt in Nederland niet goedkoop produceren dus probeer het dan ook niet.Het jammere is dat de politiek het wel goed vind zo.Lage voedselprijzen houdt de bevolking rustig en genoeg geld over voor luxe.Zo blijf je wel stemmen krijgen.Succes.

 • no-profile-image

  geen gejaag

  Hebzucht en grootheidswaanzin zijn bij velen de drijfveer geweest. Wordt niet te groot en houd de kostprijs en financiering laag. Dan is er gewoon geld te verdienen. Een relaxte melker.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Laten we Wageningen dan maar overslaan bij die plannen. Daar is nog nooit iets goeds vandaan gekomen.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Het grote probleem zit in het verleden voor de melkveehouderij het is jarenlang makkelijk geweest om met koeien de kost te verdienen men wist immers van al van te voren wat met in het jaar zou gaan verdienen zodoende kon men ook risico"s nemen en die eigenlijk onverantwoord waren en werd de kostprijs geheel uit het oog verloren en nu zit men met een kostprijs die bij velen veel te hoog is

 • no-profile-image

  Melkveehouder :toen ,nu en verder

  Het grote gat tussen kostprijs en opbrengstprijs van een liter melk produceren ;wordt niet alleen veroorzaakt door een paar bedrijven die te hoog van de toren hebben geblazen.In 2007 realiseerde de 10%nederansche veehouderijen met de laagste kostprijs onder de € 0,37 en leverde bijna 19% van alle melk en de 10% met de hoogste kostprijs in 2007 lag boven de:€0,59 volgens het LEI en leverde 4% van de melkplas.
  De rest zoals U en ik zitten daar dus tussenin.
  En wij ontvangen over 2009 ongeveer€ 0,285.
  Wees voorzichtig om te stellen dat het aan de buurman of collega ligt dat de melkprijs te laag is.OTTEN zit er korter bij dan de meeste melkveehouders in nederland denken.

 • no-profile-image

  Consument

  Weer zulke domme reacties, weer tegen elkaar! En de grote graaiers die de sectoren hoge eisen opleggen en dan uitbuiten, dit door een slechte prijs uitbetalen voor de producten, lachen zich een ongeluk. Je moet samen een vuist maken tegen dit soort praktijken die allang afspelen. Als je dit niet door hebt en elkaar niets gunt ben je zeer domme boeren! Het is triest voor de slimme boeren dat daardoor hun toekomst ten ondergaat. Het is voor de consument een grote zorg, nu goedkoop voedsel ,straks onbetaalbaar als de goede voor uitstrevende boer kapot is!

 • no-profile-image

  Jelte

  Helemaal eens met het verenigen van boeren. Ook dat we daarvoor niet meer bij LTO hoeven te zijn. Want wat hebben zij ons de laatste 10 jr gebracht? Slaaf van de bank: zowel de tuinbouw, varkenshouderij en melkveehouders. LTO-ers hebben teveel hun eigen baantjes en carrieres voorop gesteld, dat is wel duidelijk. Daarom is het nu tijd voor de bundeling van krachten van de NVV, NPV, NMV en NAV!!!!!

 • no-profile-image

  dit zag je

  Zo is het maar net vd zanden de melkveesector heeft altijd een veel te grote broek aan gehad kijk maar naar het machinepark en nu mekkeren dat de kostprijs te hoog is nee jongen eigen schuld dikke bult

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.