Home

Achtergrond 828 x bekeken

Vroegste snijmaisras gaat grond in

Loonbedrijf Breure uit Swifterbant zaait de eerste mais van het nieuwe seizoen.

De mais LG 30218 is een nieuw ras van Limagrain en het nieuwste vroege snijmaisras in de rassenlijst van 2010. Sterke punten van het ras zijn hoge celwandverteerbaarheid en veel zetmeel. Dat resulteert volgens de zaadleverancier in de allerhoogste VEM-opbrengst (107) en prima drogestof- (105) en zetmeelproductie (108) per hectare. Het voorjaar is in veel opzichten later, maar de mais op dit perceel in Swifterbant gaat er een week eerder in dan vorig jaar. Foto Marianne Vogelaar

Bezoekers bestuderen de verrichtingen van een mestrobot in de nieuwe melkveestal van de familie Van den Hurk. De stal in het Brabantse Heesch is een proefstal met diverse vernieuwende elementen, zoals een dichte gietasfalt vloer in plaats van roosters onder de koeien. Daardoor moet minder uitstoot van ammoniak plaatsvinden. De vloer heeft een helling van 1 procent. Mestrobots voeren de mest af. Foto Van Assendelft

Twee kalveren had melkveehouder Rinze Hofstra wel verwacht. Koe Wopkje 131 was vrij dik. Hij was dus niet verbaasd dat hij veel poten voelde, toen hij hielp bij het afkalven. Dat er drie stiertjes kwamen was een grote verrassing. Het bleek een één-eiïge drieling. Als ze de eerste weken goed doorkomen, zijn ze prima te verkopen. Ze zijn namelijk stamboekvee met een goede afstamming. Foto Birgit Hofstra

Inge Kort (AB Zeeland), Corrie Dekker (Limagrain Nederland) en Frans Koens (AB Zeeland) zaaien veldbonen op een proefveld van kweekbedrijf Limagrain in het Zeeuwse Rilland. Er worden straks ook gele en groene erwten gezaaid, zegt medewerker Rudi Wijnacker van Limagrain. "We zaaien hier 1.500 opbrengstproeven met erwten en 1.000 opbrengstproeven met veldbonen. Daarnaast zaaien we hier nog eens 4.000 erwtenlijnen en 1.400 veldbonenlijnen. In het onderzoek letten we vooral op opbrengst, stevigheid, resistenties en vroegheid." Volgens Wijnacker ligt het grootste areaal veldbonen in Engeland. "Maar ook Frankrijk en Canada zijn belangrijk voor ons.”
Op andere proefvelden in Rilland test Limagrain granen en vlas. Totaal worden 10.000 proefveldjes aangelegd. Wijnacker: "Limagrain heeft nu alle kweekactiviteiten in Nederland geconcentreerd in Rilland. Voorheen vonden veel van deze activiteiten plaats op het kweekstation in Lelystad, dat in de loop van dit jaar definitief zal sluiten." Foto Anton Dingemanse

Bouwers leggen dakplaten voor de nieuwe koel- en sorteerlocatie van fruitteler Gaston Sluijsmans uit Eckelrade. Het bedrijf teelt op vijf hectare pruimen en kersen. De 25-jarige ondernemer bouwde het bedrijf op grond van zijn ouders en plantte de laatste jaren de bomen. Sluijsmans is gastlid op veiling Margraten, maar wil in de toekomst ook een eigen afzet starten via huisverkoop of belevering van winkels. Direct gevaar voor vorst is er niet. "Onze bloemen gaan pas over vijf dagen open." Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.