Home

Achtergrond 804 x bekeken 3 reacties

Vragen over drie sterren voor Rondeel

De Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV) wil weten hoe het driesterrenpredikaat van de Dierenbescherming voor de Rondeel-stal tot stand is gekomen.

Voorzitter Jaap van Deelen van de BPV zegt zich vooralsnog van een oordeel te onthouden over het besluit, dat vorige week bij de officiële opening van de Rondeel-stal door directeur Frank Dales van de Dierenbescherming werd gemeld. Biologica, de overkoepelende organisatie voor bioligsiche producenten vindt het predikaat prima. "De Dierenbescherming kijkt naar dierenwelzijn. Op dat gebied is het Rondeel-ei dus even goed als het ei van een biologisch bedrijf."

Tot nu toe was het driesterrenpredikaat van de Dierenbescherming voorbehouden aan biologische producten. In het Beter Leven-keurmerk worden niet meer dan maximaal drie sterren toegekend. De Dierenbescherming geeft Rondeel-eieren het onderscheidend predikaat omdat de stal goed tegemoetkomt aan de welzijnsbehoeften van de legkip.

De Stichting Milieukeur (SMK) kijkt naar de effecten op de omgeving en het milieu. Rondeel is het eerste productiesysteem dat met het milieukeur van SMK is gecertificeerd. Het milieukeur kijkt naar milieumaatregelen, dierwelzijn, diergezondheid en duurzaamheid (van onder meer het voer).

De Rondeel-stal van Gerard Brandsen in Barneveld is de eerste praktijkuitvoering van de ideeën van de denktank van wetenschappers, maatschappelijke organisaties, buitenstaanders en mensen uit de pluimveehouderij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  scharrelkip

  De rondeelstal is niets meer of minder dan een volierestal met wintergarten, de zg, rechtdeelstal. Deze is al jaren goed voor welzijn, duurzaamheid, voedselveiligheid en milieu zeker in combinatie met luchtwasser en mestdroging. Drie sterren lijkt mij dan ook op zijn plaats voor dit soort stallen.
  Biologisch scoort op alle fronten slechter gezien de uitval levensduur van de kip ,dioxinegehalte van de eieren vervuiling van de uitloop, ziekteinsleep, voerverbruik, amoniakuitstoot enz.

 • no-profile-image

  bertes

  biologisch betekend ook biologisch voer aan de kippen. en buiten lopen is ook echt buiten lopen. en stof baden is buiten in het zand, en niet bij de rondeel in een klein rond bakje in de hoek waar wat turfmollem zit. en lopen op kunst gras. lijkt wel net echt. maar een regenworm er door heen trekken zal niet mee vallen.
  het is gewoon verkapte mega stallen bouwen. zodat de bobo's geld kunnen blijven verdienen. en wur voorop. dan de banken en de voer mensen.
  LEVE DE GEMENGDE GEZINS BEDRIJVEN.

 • no-profile-image

  leo

  bertes ik ga voor 200% met je mee mijn steun heb je mooier kan ik het niet verwoorden.

Of registreer je om te kunnen reageren.