Home

Achtergrond

Vorstschade bij areaal wintergewassen Oekraine

Bijna een vijfde van het areaal wintergewassen staat er erg slecht voor in Oekraine.

Volgens het ministerie van landbouw is 3,1 procent van het areaal wintergewassen kapot gevroren. Bijna 15 procent staat er zwak en uitgedund bij door de vorst.

In Oekraine staat 8,56 miljoen hectare wintergraan en winterkoolzaad. Daarvan is 266.000 hectare verloren gegaan. Ruim 1,2 miljoen hectare heeft flinke vorstschade opgelopen. Zo’n 413.000 hectare daarvan moet worden overgezaaid.

Volgens het ministerie is 3,3 miljoen hectare (40 procent) in goede staat uit de winter gekomen. Zo’n 3,77 miljoen hectare wintergewassen (45 procent) staat er gemiddeld bij.

Bij de wintertarwe stelt het landbouwministerie dat 40 procent van het areaal er goed bij staat. Bijna 46 procent staat er gemiddeld voor. Bijna 5 procent van het areaal wintertarwe moet opnieuw worden gezaaid omdat de vorst het gewas te veel heeft aangetast.

Bij winterkoolzaad is ruim 15 procent van het areaal totaal kapot gevroren, meldt het landbouwministerie. Zo’n 282.000 hectare winterkoolzaad moet opnieuw worden ingezaaid. Dat is een vijfde van het totale areaal winterkoolzaad in Oekraine.

Of registreer je om te kunnen reageren.