Home

Achtergrond 233 x bekeken

'Vooruitzichten afzet pootgoed oogst 2010 niet rooskleurig'

De vooruitzichten voor de afzet van pootaardappelen van de oogst van dit jaar zijn niet rooskleurig.

Dat stelt commercieel directeur Jan van Hoogen van coöperatie Agrico.

Van Hoogen noemt twee oorzaken voor de laaggespannen verwachtingen. "Het pootgoedareaal groeit in enkele belangrijke productielanden, zoals Nederland, Frankrijk en Denemarken. Het pootgoedareaal in Duitsland blijft gelijk. In Schotland krimpt het areaal waarschijnlijk, omdat de Britten een erg beroerd aardappeljaar achter de rug hebben."

Daarnaast voorziet Van Hoogen een groei van het areaal consumptieaardappelen in Noordwest-Europa. "Bij normale opbrengsten leidt dit opnieuw tot lage aardappelprijzen. Als telers lage prijzen krijgen voor hun consumptieaardappelen willen ze minder betalen voor het pootgoed in het volgende seizoen."

Agrico heeft vandaag de prognoseprijs bekend gemaakt voor oogst 2009. De prijs van € 22,75 per 100 kilo valt Van Hoogen mee. Ook vorig voorjaar waren de vooruitzichten voor de afzet niet rooskleurig.

Lees ook Prognoseprijs pootgoed Agrico €22,75

Of registreer je om te kunnen reageren.