Home

Achtergrond 240 x bekeken

Volumegroei export zuivel ondanks lager rendement

De volumes kaas (+4 procent), boter en boterolie (+13 procent), mager melkpoeder (+11 procent en niet mager melkpoeder (+3 procent) verhandeld op de mondiale zuivelmarkt zijn over 2009 gestegen.

Dat blijkt uit gegevens van het Productschap Zuivel. De zuivelhandel had vorig jaar flink te lijden onder de lage marktprijzen, maar de verhandelde volumes zijn toch gestegen. De wereldhandel in kaas bereikte in 2009 een volume van 1,3 miljoen ton. Nieuw-Zeeland (+18 procent) en de EU (+4 procent) zagen hun export toenemen, terwijl vooral de Verenigde Staten (-17 procent) de export zagen dalen.
De wereldhandel in boter en boterolie steeg naar meer dan 730.000 ton. Deze groei kwam voor rekening van Oceanië.

De handel in niet-mager melkpoeder steeg naar bijna 1,6 miljoen ton. Nieuw-Zeeland nam (+33 procent) een groot deel van de groei voor haar rekening. De wereldhandel in magermelkpoeder bereikte in 2009 een volume van meer dan 1,1 miljoen ton. Ook hier nam Nieuw-Zeeland (+69 procent) de nummer 1-positie van de VS ( -36 procent) over.

Of registreer je om te kunnen reageren.