Home

Achtergrond 8 reacties

Vogelaar wint landbouwjournalistenprijs

Agrarisch Dagblad-redacteur Marianne Vogelaar heeft De Gouden Greep gewonnen, de onderscheiding voor de beste journalistieke productie op land- en tuinbouwgebied.

Ze kreeg de prijs voor een reeks van artikelen over de grote problemen van Nederlandse emigranten in de Verenigde Staten. De jury omschreef Vogelaars bijdrage 'Verstoring van de Amerikaanse droom' in het Agrarisch Dagblad als een reeks die getuigt van journalistieke ijver, grote nieuwsgierigheid en kennis van de landbouw.

"Een kwestie die al jarenlang sluimert onder Nederlandse boeren in de VS is door Vogelaar blootgelegd. In een serie artikelen toont zij aan dat deze emigranten tegen grote financiële en andere bedrijfsproblemen oplopen, omdat ze niet kritisch genoeg hebben gekeken naar de adviezen van emigratiebureau Vreba-Hoff. Omgekeerd heeft Vogelaar ook het twijfelachtige handelen van Vreba-Hoff aan de kaak gesteld", aldus juryvoorzitter Marcel Henst.

Vogelaar (49) is sinds 1989 journalist bij het Agrarisch Dagblad. Ze zei bij de uitreiking van de onderscheiding, maandagavond in Putten, een dubbel gevoel te hebben. "Enerzijds ben ik blij met deze erkenning en de aandacht voor de problemen van deze boeren, anderzijds gaat achter de verhalen heel veel menselijk leed schuil."

De competitie om de Gouden Greep is een initiatief van de NVLJ (Nederlandse Vereniging voor Land- en Tuinbouwjournalistiek). Roel Leferink, hoofdredacteur van het Agrarisch Dagblad, zond de productie van Vogelaar in. Naast de winnende bijdrage van Vogelaar in de categorie nieuws, waren er zilveren prijzen (in diverse categorieën) voor onder andere Martijn ter Horst van Boerderij. Guus ten Hove (Boerderij) dingt binnenkort mee naar de internationale prijs voor landbouwjournalistiek.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boeren uit Amerika

  Proficiat, Marianne. Wel verdient, Wat je heb geschreven is geen woord van gelogen. Het is by vele gezinnen die over zijn gekomen, zeker ook de laatste jaren zijn overgekomen, een dikke ellende, terwijl Willy al wist dat hij het niet waar kon maken, verkocht hij ze toch een boerderij. Hij verkoopt zich als "bemiddelaar" een -vertrouwens beroep - waardoor er inderdaad vele ingetrapt zijn en dat ze dachten met een bemiddelaar te maken te hadden. Ben blij dat je dit naar buiten hebt gebracht, velen durven er inderdaad niet over te praten, anders worden ze bedreigen, zoals je ook aangaf, tijdens de uitreiking van je award, nog maals proficiat en bedankt. En mensen die zeggen dat het een gezeur is "bull shit" zijn totaal niet op de hoogte van wat en hoe Willy het speeltje speelt en hoe hij mensen met de rug tegen de muur aanzet.
  Getekende boer bij vreba-hoff.

 • no-profile-image

  boer

  bekijk het ook een van de andere kant gaan naar de side melken over de grens.nl daar vindt je veel over Nederlander in de USA, dus ook van boeren die niet bij van Bakel zitten.

 • no-profile-image

  boerin

  Journalistiek is het verslag geven/ publiceren van actuele gebeurtenissen, meestal negatief en in mindere mate positief. Voor de positieve zaken geldt meestal: Geen nieuws, is goed nieuws.
  Wel trek ik de objectiviteit van deze serie artikelen in twijfel.

 • no-profile-image

  veehouder

  Ga nu niet denken dat alle boeren in de USA het hier mee eens zijn want ik heb nog nooit iets van haar gelezen van een ondernemer die daar wel goed boert . Dus alles is van eenzijdig belicht en daar hou ik niet zo van dan kan ik net zo goed de Prive gaan lezen want die lui hebben het soms ook op iemand voorzien en zijn dan ook blind van haat.

 • no-profile-image

  Farmer

  Proficiat met je prijs. Eindelijk iemand die druft te schrijven wat WvB allemaal heeft uitgespookt in de VS. Nu is eindelijk iedereen gewaarschuwd voor WvB. Helaas zijn er nog altijd mensen die nog in hem geloven, ik hoop voor hen dat zei hun ogen vroeg of laat openen en afstand nemen van WvB voor het te laat is. Want WvB is er alleen maar opuit om zichzelf te verrijken en iemand anders moet dat voor hem doen. Dus blijven waarschuwen voor WvB want hij gaat gewoon verder met zijn vieze spelletjes.

 • no-profile-image

  Roelof Wijnholds

  Van harte gefeliciteerd Marianne, ga zo door er zijn nog wel meer van dit soort types die (weer) eens in het zonnetje gezet moeten worden. Ik heb eerder slachtoffers opgeroepen zich vooral te uitten, schaam u niet! Wat vooral speelt voor kleine spelers/boeren is het feit dat zij niets weten van afspraken en verbindingen in de banken wereld en natuurlijk de kundige adviseurs van accountants en adviseurs waardoor u even word geholpen, uitgekleed!
  Zo maakte Rabobank het mogelijk dat Gibo Groep zich ook in de Advocatuur kon gaan mengen, dat is natuurlijk verboden "Driehoeken" is natuurlijk een hoek te veel in de absolute partijdigheid aan de cliënten in het VN recht! Rabobank/Interpolis verzekerde deze illegale club voor verplicht aansprakelijkheid en daardoor werd de wet overtreden! Rabobank leende zich ook voor het oprichten van een stichting derden gelden rekening "Gibo/Driehoek Advocaten" bestuurder Directeur van de Gibo Groep Fried Frederikse, mw. mr. Veenboer van de Nederlandse Orde van Advocaten, zij is door mij in het jaar 2001 al in kennis gesteld van dit fenomeen, zij beweerd "nu" dat dit soort knutsel/constructies er in de U.S.A. toe heeft geleid dat energie reus ENRON in een mega boekhoud schandaal kon worden vernietigd! Hoe is het mogelijk, al die schandalen en het knutselen over andermans ruggen! Er is voor mij eens 200 ha grond verkocht in 2006 via Advocaten, de Advocaat van de bemiddelaar/makelaar schrijft aan zijn amice "mijn" Advocaat dat zo als het juristen natuurlijk betaamd er een verkoop overeenkomst ter hand zal worden gesteld, u niet juristen vind dat mogelijk ook logisch! Echter tot op heden heb ik "nooit" een verkoop overeenkomst mogen ontvangen van "mijn" Advocaat dan wel na sommaties van de Advocaat van de makelaar/bemiddelaar, via andere wegen moest ik vernemen dat mij € 52.500,00 door de neus moest worden geboord, "mijn" Advocaat vind dat niet erg en ook na dat ik hem aansprakelijk heb gesteld komt er geen financiële verantwoording laat staan de achter gehouden verkoop overeenkomst!!!
  Hij schrijft dat ik mij niet meer tot hem moet vervoegen in "rechts bij stand" het is wat, humor hebben ze die juristen.
  Wat zijn wij boeren toch dom he, of toch niet als je even onderzoek pleegt komen zomaar zeeeeer vreemde Hollandse verassingen aan het licht!
  Ga zo door, de Hollandse beerputten mogen niet langer hermetisch verzegeld blijven, er konden zelfs 7.000.000 woeker verzekering polissen worden verkocht in Nederland! Wie houd nog toezicht, U alleen?

 • no-profile-image

  John

  Als ze hier voor nog een prijs geven dan zijn ze ziek. Want die mevrouw schreef niets over al die boeren die in Iowa en in de rest van de USA failliet gingen.

 • no-profile-image

  Toeschouwer

  Proficiat marianne voor het geleverde werk. Maar het is nog te vroeg om op uw louweren te rusten, want deze sluwe vos WvB wordt nog door velen onderschat o.a. Boerin USA en Piet. Hij zet nog steeds mensen op sluwe wijze op het verkeerde been, door het bewust creeren van situaties, waardoor zijn klanten voor een voldrongen feit worden geplaatst. En niets anders kunnen dan dit aanvaarden en nog met zwijgplicht ook, anders worden ze door hem bedreigt. Als hij het goed voor had met zijn klanten dan moest de risicotijd, de tijd tussen het tekenen van het contract en gaan melken in de USA veel korter zijn (situaties kunnen veranderen: economische crisis, recessies) Wat hij altijd gedaan heeft is het risico veel groter maken dan nodig is o.a. door onterugbaar te betalen leningen. En alles liegen en zich niet aan de afspraken houden. Dan kon hij na enkele jaren deze uitgebluste bedrijven voor een appel en een ei terugkopen of doorverkopen aan het volgende slachtoffer. Zijn werkwijze is zo succesvol dat hij nu al deze bedrijven niet meer op kan kopen en aan zijn holding toevoegen. Hoe is het anders mogelijk dat een boer met 3 miljoen dollar te besteden, na 4 jaar nog niet aan het bouwen is. Maar ja als men zelf milieuvervuiler is op zijn bedrijven in Hudson, Michigan. Dan duurt het lang vooraleer een milieuvergunning rond is, vier maanden zegde WvB. In werkelijkheid minstens 1,5 jaar. Blijkbaar moeten alle makelaars zich een goed bezinnen over hun werkwijze en wat ze de gezinnen aan doen die het niet redden. De slaagkans zou 90% moeten zijn in plaats van ver onder de 50%. Maar ja, geld komt eerst blijkbaar.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.