Home

Achtergrond

Vliegverkeer Europa opnieuw grotendeels plat

Voor de miljoenen reizigers die op de Europese vliegvelden zijn gestrand, lijkt er nog geen einde aan de ellende te komen.

Voor de vierde opeenvolgende dag is zondag in een aantal Europese landen het vliegverkeer gestremd door de schadelijk aswolk die boven het continent hangt door de vulkaanuitbarsting in IJsland.

De Britse luchtvaartautoriteit NATS maakte in de nacht van zaterdag op zondag bekend dat het Britse luchtruim zeker tot zondagavond zeven uur Britse tijd (acht uur Nederlandse tijd) blijft gesloten. Ook Duitsland staat tot acht uur 's avonds geen vliegverkeer toe in het eigen luchtruim.

Ook Oost-Europa krijgt steeds meer last van de aswolk. Het luchtruim van Bulgarije is vanaf zondagochtend negen uur plaatselijke tijd gesloten, aldus het Bulgaarse ministerie van Transport. In Tsjechië mag tot zeker maandag 12.00 uur niet worden gevlogen. Finland houdt zijn luchtruim in ieder geval tot maandag 18.00 uur lokale tijd gesloten. Het luchtruim in Denemarken en Zweden blijft zondag eveneens dicht.

De Franse autoriteiten hadden al eerder gemeld dat de drie luchthavens van Parijs en een aantal andere Franse luchthavens tot maandag niet opengaan. Zondagmorgen werden de vliegvelden van Marseille en Nice aan die lijst toegevoegd.

Elf vliegvelden in de regio Catalonië en elders in het noorden van Spanje zijn zondag in ieder geval van 8.30 uur tot 16.00 uur gesloten. Onder de vliegvelden die dichtblijven, zijn voor toeristen belangrijke luchthavens als Barcelona, Gerona-Costa Brava en Reus in Catalonië.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.