Home

Achtergrond

Vliegtuigjes essentieel bij natuurbranden

Verkenningsvliegtuigjes worden dit seizoen al vroeg ingezet om te speuren naar natuurbranden.

Zo stuurt de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) sinds vorige week elke dag zijn Charly de lucht in. "Dit jaar slaat de droogte wel erg vroeg toe'', vertelt coördinator natuurbranden van de VRU, Marcel Geluk, dinsdag. Op de Utrechtse Heuvelrug en op de naastgelegen Veluwe is code oranje van kracht.

Inzet van een vliegtuigje is essentieel om snel tips van bezoekers van de bos- en heidegebieden over een brandje te kunnen natrekken. Een piloot vliegt samen met een waarnemer over het gebied, waarna brandweerwagens gericht naar de brand toe kunnen rijden.

"Het aantal natuurbranden neemt de laatste jaren toe. Snel waarnemen is dus belangrijk'', aldus Geluk. Volgens de VRU is de kans op een forse natuurbrand in Nederland jaarlijks 50 procent. Dat komt door het aaneensluiten van gebieden door natuurbeheereenheden, waardoor de brand gemakkelijk uit kan breiden. Ook de toenemende drukte in het bos is een oorzaak. "Een weggegooide sigaret blijkt vaak de boosdoener.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.