Home

Achtergrond 370 x bekeken

Vlaming krijgt 250 euro voor aanpak fruitmot

Vlaamse fruittelers krijgen jaarlijks 250 euro per hectare voor toepassing van een milieuvriendelijke bestrijding van de fruitmot.

De Vlaamse regering heeft deze financiële steun goedgekeurd. Het fruitmotje zorgt voor toenemende schade in de appel- en perenteelt. Naast een chemische aanpak is de fruitmot ook te bestrijden met behulp van een milieuvriendelijke techniek die gebaseerd is op misleiding van mannelijke fruitmotjes met behulp van geurstoffen van vrouwtjes: feromoonverwarring genoemd.

Op initiatief van de Vlaamse minister-president en landbouwminister Kris Peeters wil de Vlaamse overheid de toepassing van feromoonverwarring stimuleren. De steun wordt gefinancierd uit Europese modulatiegelden en cofinanciering vanuit de Vlaamse overheid.
Om in aanmerking te komen voor de steun verplicht de fruitteler zich om deze techniek op zijn minst vijf jaar toe te passen. De teler is in dat geval ook voor vijf jaar verzekerd van deze steun, verklaart fruitteeltconsulent Leen Jolling van de Belgische Boerenbond.

De boerenbond juicht de steun toe. Een groot deel van de kosten wordt hiermee gedekt. Toepassing van de verwarringstechniek kost de telers volgens Jolling zo’n 300 tot 350 euro per hectare aan product en arbeidsuren.

Uit proeven blijkt dat de feromoonverwarring een drastische besparing op chemische middelen oplevert. In het eerste jaar is mogelijk nog één bespuiting nodig om te corrigeren, maar in de daarop volgende jaren kan een bespuiting achterwege blijven, aldus Jolling. Tot nog toe worden zo’n vier bespuitingen per jaar uitgevoerd tegen de fruitmot.

Een grootschalige inzet draagt bij aan de effectiviteit van de bestrijding. De Boerenbond verwacht dat de feromoontechniek dit jaar op zo’n 7.000 hectare wordt ingezet. Dit komt neer op de helft van het areaal appels en peren in Vlaanderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.