Home

Achtergrond 258 x bekeken

Vissers voegen in op digitale vaarweg

Vissers kunnen de blik meer richten op hun werk nu de administratie door de komst van een digitaal knooppunt minder hoofdbrekens geeft.

Dankzij deze zogenoemde Vishub kunnen de controlediensten als AID, douane en ook de havenmeester sneller en soepeler aan hun informatie komen.

Afgezien van het gemak levert het de vissers en overheid ook financieel wat op. Demissionair minister Gerda Verburg (LNV) rekende vrijdag in de Scheveningse visafslag voor dat deze efficiënte aanpak een stuiver op elke kilo vis scheelt, totaal 4,1 miljoen euro. En het scheelt de overheid 1,1 miljoen euro.

Het knooppunt biedt ook logistieke voordelen. Vissers kunnen de visafslag al snel inseinen welke vangsten er binnenkomen. En dat maakt het weer makkelijker om de veiling, transport, verwerking en verkoop op elkaar af te stemmen, aldus Verburg.

De Vishub is er gekomen omdat er binnen Europa met een elektronisch logboek moet worden gewerkt. Volgens het ministerie van LNV loopt de Nederlandse visserij voorop in het digitaal uitwisselen van gegevens.

Voorzitter Doeke Faber van het Productschap Vis zei dat ook marktpartijen zoals visafslagen en producentenorganisaties inmiddels zijn aangesloten bij de Vishub. Volgens hem wordt het de ,,centrale geautomatiseerde draaischijf van al het digitale berichtenverkeer binnen de sector''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.